• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radojičić: Ustavni sud BiH nastavio udare - sad je meta grad Banjaluka

Autor MONDO/Bojana Živanić

"Ustavni sud BiH nastavlja udare, te nakon Odluke od poljoprivrednom zemljištu udara na udaru je grad Banjaluka," rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

 Radojičić: Ustavni sud BiH nastavio udare - sad je meta grad Banjaluka Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"Ustavni sud BiH je odlučio u korist privatnih lica i na udaru je zemljište u centru Banjaluke kolokvijalno nazvano stara autobuska stanica", ističe Radojičić.

Naglasio je da ovdje nije u pitanju samo kompozicija Ustavnog suda BiH, koja je ovih dana u fokusu, nego i to što je sam sebi proširio nadležnosti i donosi odluke kao redovni sud.

Zemljište tzv. stare autobuske stanice u Banjaluci i zgrada Muzeja savremene umjetnosti RS, u vrijednosti na desetine miliona KM, u vlasništvu je banjalučkog "Autoprevoza" nakon što je Ustavni sud BiH poništio presudu Višeg privrednog suda u Banjaluci, kojom su gradu ranije bili dodijeljeni ovo zemljište i zgrada ove kulturne institucije.

Možda će vas zanimati

Smatra da je Ustavni sud BiH oruđe koje se koristi protiv interesa Republike Sprske, a sada i protiv interesa Banjaluke.

„Moram postaviti pitanje da li su i u ovoj odluci stranci umješali prste. Može zvučati čudno neka katastarska čestica u Banjaluci, ali prije dvije godine je jedan visoki diplomata pokušao na sastanak nenajavljeno i mimo dogovora uvesti ljude sa kojima smo u tom momentu bili u sporu da lobira za njih u toku trajanja postupka grada protiv njih. Visoki dipolmata mimo svih diplomatskih normi i protokola. Gdje je garancija da to niije radio u Sarajevu on i drugi stranci“, tvrdi Radojičić.

Dodao je da po njegovom mišljenju donesena odluka nije pravedna, nije zasnovana na pozitivno pravnim propisima, nema valjano obrazloženje i nije uzela u obzir relevantne dokaze .

„Mi kao grad smo dobili pravosnažnu sudsku presudu na najvišoj sudskoj instanci RS, višem privrednom sudu RS i onda se pojavljuje Ustavni sud BiH kao vanredni pravni lijek .“ rekao je Radojičić.

Naglasio je da je sistemski odgovor na ovakvo pitanje donošenje Zakona o Ustavnom sudu BiH.

„Sve pravne i političke mogućnosti koje imamo ćemo iskoristiti da zaštitimo svoje interese . Grad ima mehanizme da ga nijedan privatni investitor ne može ucjenjivati. Posebno smo zaintersovani za Muzej savremene umjetnosti. On je republička institucija ali mi sa njima izvanredno sarađujemo, referentan je i za grad i Republiku. Pozivam sve radnike u Kulturi, a i ostalu javnost da bude jedinstvena . Muzej savremene umjetnosti se ne može ni deložirati ni privatizovati“, istakao je Radojičić.

Naveo je da u ovom slučaju ima posla i za istražne organe, kako bi istražili kako su nestajali dokumenti iz 70-ih godina,  kako to da nema ključnih dokumenata, ugovora pa da je grad ostao bez obe autobuske stanice u privatizaciji .

Dodao je da će za narednu Sjednicu grada biti pripremljena kompletna informacija o ovom pitanju.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE