• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Ovo je jedna od najtežih situacija za Srpsku od Dejtona

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik komentarisao je danas još jednom aktuelnu situaciju i poručio da je “ ovo je jedna od najtežih i najdelikatniji sitaucija za RS nakon Dejtona.”

 Dodik: Ovo je jedna od najtežih situacija za Srpsku od Dejtona Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

"Na sceni je pokušaj finalne razgradnje RS," rekao jeDodik.

Podsjećajući na posljednju odluke Ustavnog suda BiH o neustavnom članu Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS, kasnijim potezima srpskih predstavnika, te prijedloga novog Zakona o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija, koji Dodik najavljuje, on je pozvao i SDA na razgovor.

Komentarišući danas na konferenciji u Banjoj Luci izjave Bakira Izetbegovića, da “krize neće biti bez Dodika”, lider SNSD-a je kratko poručio “što je babi milo, babi se snilo”, ali da će Izetbegović “morati da trpi.”

"Možda neće biti ugodno. Pozivam ga da razgovaramo o ovoj sitaciji. Nemoguće je okretati glavu od interesa jednog naroda i jedne republike ili dva naroda i jedne republike. Bilo bi dobro da se razgovor obavi što je prije moguće. Nisam optimista što se tiče rezultata, ali moramo razgovarati i onda kada znamo da neće dati rezultata," kazao je Dodik.

On je najavio da bi se to moglo desiti u narednom vremenu, a govoreći u novim prijedlozima u vezi Ustavnog suda BiH, dodao je kako je Ustav BiH teško promijeniti i da u ustavnu materiju ne treba da se dira.

Najavio je da će klub SNSD-a novi Zakon o Ustavnom sudu BIH uputiti u redovnu proceduru i to prvo u formi nacrta, što će, objasnio je Dodik, omogućiti da drugi upute svoje primjedbe na nacrt i da se u tom pogledu obavi javna i parlamenatrna rasprava.

"Pozivam sve da se okupimo oko tih prijedloga. Nikome iz RS nije zabranjeno da daje amandmane. Pozivam ih da to učine. Naš primarni cilj je da iz Ustavnog suda BiH odu stranci," kazao je Dodik.

Podvukao je da ne može garantovati da će novo zakonsko rješenje koje predlaže za Ustavni sud BiH, biti usvojeno, te ponovio da svi koji drugačije misle mogu predložiti amandmane.

"Predložili smo neka rješenja, postoje i dileme, ali svi subjekti mogu amandmanski djelovati. Potrebno je da vidimo kako drugi vide to rješenje i sačekaćemo njihovo mišljenje," kazao je Dodik.

Dodao je i kako se, sa opozicione strane, u RS pokušava nametnuti priča o navodnom prenosu nadležnosti.

"To odbacujemo. RS će imati odlučujući glas, prije svega u Predsjedništvu BiH, a posebno u Domu naroda gdje sjedi delegacija koju bira NSRS. Time je zaštićen interes RS i srpskog naroda, a štiti se i interes i Bošnjaka i Hrvata," rekao je.

"Ukazujemo na potrebu da politička javnost bude upoznata sa svim detaljima i da treba očuvati jedinstvo i mi to činimo bez obzira što već vidimo određene špekulacije. Proces, koji je utvrđen u Narodnoj skupštini RS, nije oročen na 60 dana, nego je definisano da će se tada podnijeti izvještaji o dosadašnjih aktivnostima," kazao je Dodik.

Kazao je i da se nakon posljednjih odluka o budućem djelovanju predstavnika iz RS na bh. nivou, predstavnici ovog entiteta veoma “dosljedno ponašaju”.

Za naredne dane je najavio i nove sastanke sa svim predstavnicima političkih partija u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Željka Cvijanović je zadužena da obavi koordinaciju sa svim političkim partijama iz RS, a Nebojša Radmanović i Nikola Špirić sa onima iz FBiH, prije svega HDZ-om BiH.

Dodik je danas istakao i da su zaduženi članovi Predsjedništva SNSD da u narednih deset dana organizuju sastanke na lokalnim nivoima, te da najviši funkcioneri stranke u svim sredinama održe javne tribine kako bi razgovarali sa građanima na ovu temu.

Govorio je i o tome da se nakon dovođenja u pitanje simbola RS, dana, i drugog, prešlo na njen imovinski status.

"Onda da bi se došlo u poziciju da se uđe u eliminaciju RS, njenog imena, a onda i suštine," istakao je Dodik.

Kritikujući još jednom rad Ustavnog suda BiH, Dodik je poručio da su sebi „pribavili ono što nema nijedan Ustavni sud“, da vrše slobodna tumačenje, bez ikakvih pravnih osnova.

"To se ne može prihvatiti. Bilo je rečeno da nakon pet godina Parlamentarna skupština BiH svojim aktom može da uredi drugačiji izbor stranih sudija. To nije urađene ni 20 godina kasnije sa namjerom da se proces razgradnje, koji je započeo visoki predstavnik, nastavi kroz Ustavni sud BiH," rekao je Dodik.

Komentarišući poziv Mirka Šarovića da SNSD objavi imena svojih ljudi koji su dobili poljoprivredna zemljišta, Dodik je rekao da je to laž, te pozvao Šarovića da navede konkretna imena na koga misli.

"To je laž i izmišljotina. Bile su neke situacije gdje je bilo stečaja, ali to su provodili sudovi...Ali ja ne znam imena. Na znam na šta Šarović misli. Gdje god postoji sumnja, ispitaćemo i niko nije zaštićen. Ali mislim da je to špekulacija," zaključio je Dodik i dodao da je Republika Srpska „htjela da to rasparča, ne bi donosili Zakon o poljoprivrednom zemljištu“.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE