• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VSTS pred poslanicima po hitnom postupku

Autor SRNA

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je zahtjev poslanika SDS-a Dragana Mektića za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH.

 Prijedlog zakona o prestanku mandata sudija u VSTS Izvor: FENA Almir Razić

Za taj prijedlog glasala su 23 poslanika, protiv je bilo 14, a jedan poslanik bio je uzdržan.

Obrazlažući zahtjev za razmatranje po hitnom postupku predloženog zakona, Mektić je ocijenio da je neophodno što prije reformisati VSTS i pravosudni sistem, navodeći da je opšta percepcija javnosti BiH nepovjerenje u pravosudni sistem, pravnu državu i vladavinu zakona, a za šta je ova institucija ključna.


"VSTS je najodgovornija institucija u trećem stubu vlasti, odnosno u pravosuđu", rekao je Mektić i dodao da brojne afere u pravosudnom sistemu nanose ogromnu štetu BiH.

Mektić je naveo da je u brojnim izvještajima Evropske komisije o napretku na putu ka EU BiH u dijelu o vladavini prava dobijala negativne ocjene.

"Mislim da nemamo vremena za čekanje, vidimo da tu nema nikakvih pokušaja da se ovo stanje promijeni, da se bilo šta poboljša i stalno idemo iz afere u aferu", rekao je Mektić, ocjenjujući da je predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija pod direktnim političkim uticajem.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Snježana Novaković Bursać podsjetila je da je prije osam godina, na inicijativu tadašnjeg rukovodstva Republike Srpske, BiH pristupila strukturalnom dijalogu u oblasti pravosuđa u dijalogu sa EU.

"SNSD i stranke u koaliciji sa nama nisu za ovih osam godina, kada je riječ o pravosuđu, odstupili od svog stava", naglasila je Bursaćeva, ocijenivši da hitni postupak za predloženi zakon koji traži Mektić ima veze sa određenim sudskim postupcima i tužbama, a ne sa rješavanjem stanja u pravosuđu.

Ona je istakla da je riječ o ličnom obračunu i izvršavanju zaključka SDA da treba napraviti promjene u VSTS.

Predsjedavajući Srpskog kluba poslanika Nenad Stevandić upozorio je da bi usvajanje predloženog zakona, odnosno prestanak mandata članovima VSTS-a, uveo BiH u potpunu pravnu nesigurnost ili anarhiju.

"Nije lako imenovati nove članove", konstatovao je Stevandić.

Ocijenivši da je riječ o ličnom motivu i revolucionarnoj pravdi, Stevandić je rekao da to može dovesti do još veće nepravde.

On se založio za nastavak strukturalnog dijaloga o pravosuđu i za traženje rješenja u sučeljavanju argumenata i pravnih stručnjaka.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Adil Osmanović smatra da nizak stepen povjerenja građana u pravosudni sistem, koji pokazuju sve ankete, od Parlamentarne skupštine kao najvišeg zakonodavnog tijela u BiH, iziskuju reakciju.

Navodeći da i sam ima puno primjedbi na rad VSTS-a i izbor tužilaca, Nermin Nikšić iz SDP-a ocijenio je da je nemoguće ovaj zakon razmatrati po hitnom postupku, odnosno da je bolje da se razmatra u više čitanja.

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a Nikola Lovrinović izrazio je uvjerenje da predloženi zakon ima jednokratnu upotrebu i da je sve pokrenuto zbog predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije.

"Ne treba donositi ishiterne odluke", rekao je Lovrinović i podsjetio da u martu treba da bude održana tematska sjednica posvećena pravosuđu.

Alma Čolo iz SDA istakla je da je za nju svako otvaranje priče o pravosudnom sistemu u parlamentu hitno, upozorivši da predstavnici najviših pravosudnih institucija u BiH ignorišu Parlamentarnu skupštinu i nikome ne polažu račun za svoju kadrovsku politiku i rad.

Predloženim zakonom predviđa se da mandat aktuelnim članovima VSTS-a BiH prestane s 15. junom, a da najkasnije do 8. juna pravosudni organi, advokatske komore i institucije BiH koje biraju članove VSTS-a provedu postupak izbora novih članova VSTS-a BiH.

Nakon što je izglasana hitna procedura, otvorena je rasprava o Prijedlogu zakona o prestanku mandata VSTS BiH, u sadašnjem sastavu.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE