• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Strateška pitanja nisu usuglašena": Čović i Izetbegović opet bez dogovora

Autor SRNA

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović izjavili su nakon današnjeg sastanka u Mostaru da nije postignut dogovor dvije stranke oko strateških pitanja, ali da će razgovori biti nastavljeni do kraja ovog mjeseca.

 Bez dogovora na sastanku Čovića i Izetbegovića Izvor: Srna/Sanja Bjelica Šagovnović

Čović je najavio da će se dvije stranke sastati do kraja mjeseca.

"Vjerujem da smo u mogućnosti napraviti dogovor da imamo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim nivoima vlasti, a time riješeno i pitanje Mostara. Današnji razgovori me vuku ka tome. Možda sam ja naivan, ali vidjećemo", rekao je Čović na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Možda će vas zanimati

On je istakao da su današnji razgovori pokazali da se zajedno može napraviti iskorak.

"To su strateške odluke, jer se neko mora odreći toga da bira hrvatskog člana Predsjedništva BiH i Klub Hrvata", rekao je Čović.

On je naveo da je puno stavova približeno, ali da su daleko od toga da su usaglasili strateška pitanja.

"Za HDZ BiH prioritet je izborno zakonodavstvo. Opšte je opredjeljenje da Mostar mora imati izbore u oktobru, a mi trebamo doći do rješenja kroz parlamentarnu proceduru. Želimo implementirati odluke suda iz Strazbura, ali prije svega Ustavnog suda BiH. Zastoje koje imamo želimo rješavati zajednički da bi vlast funkcionisala. Pokazali smo partnerstvo u rješavanju problema", rekao je Čović.

On je dodao da je zajednička procjena da hitno mora biti održana sjednica Savjeta ministara zbog više važnih kriznih pitanja, poput migrantske krize i virusa korona.

"Život ne smije stati, dolaze nova iskušenja. Opredjeljenja su da tražimo rješenja, da zajednički prevaziđemo krizu", istakao je Čović.

Čović je naglasio da se u razgovore oko formiranja i reorganizacije Vlade Federacije BiH neće ulaziti dok se ne postigne dogovor o strateškim pitanjima.

"Čekamo vrijeme kada ćemo se usaglasiti oko vitalnih stvari. Nema zastoja i nema nikakve blokade", naveo je Čović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović istakao je da danas sa HDZ-om nisu riješene strateške stvari.

"Nisam optimista da to možemo brzo riješiti, treba uskladit odluke suda u Strazburu. Poglede HDZ-a i naše. Te poglede ljevičara je teško uskladiti", rekao je Izetbegović.

On je naveo da je prije sastanka sa HDZ-om razgovarao i sa koalicionim partnerima predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem i DF-a Željkom Komšićem koji su se saglasili da treba nastaviti razgovarati.

"HDZ i SDA treba uporno da se susreću i razgovaraju i imaju zajednički odgovor na blokadu u BiH. Kada je u pitanju Ustavni sud BiH jednako gledamo da se moraju ispoštovai odluke Ustavnog suda. U pogledu samog sastava ne vidimo isto stvari. HDZ gleda da treba zamijeniti strane sudije. I SDA gleda na taj način, ali ne sad. Treba razgovarati i implementirati 14 prioriteta koje je postavila Evriopska komisija", rekao je Izetbegović.

Kada su izbori u Mostaru u pitanju, Izetbegović je naveo da će razgovori na lokalnom nivou biti nastavljeni. "Ima pomaka kada je u pitanju način izbora odbornika. SDA insistira na Statutu Mostara. Ovih dana će biti nastavljeni razgovori i nadamo se da će biti postignut dogovor", naveo je Izetbegović.

Što se tiče migrantske krize, Izetbegović je rekao da se hitno treba pozabaviti tim pitanjem i dati podršku Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara, te brzo reagovati i donositi odluke.

"Potrebna je operativna sjednica Savjeta ministara oko migrantske krize. Hrvatska će vjerovatno izvesti vojsku i zadržati te migrante u BiH. Mi trebamo reagovati na sličan način, imamo vojsku, trebamo povećati broj policajaca na granicama i sve to traži finansijsku podršku i brze odluke", rekao je Izetbegović.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE