• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Migrantsku krizu ne može riješiti vojska

Autor SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da BiH nema novca za rješavanje migrantske krize, te da je to zajednički problem svih nivoa vlasti koji se ne može riješiti angažovanjem vojske na tom planu.

 Dodik: Migrantsku krizu ne može riješiti vojska Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Smatramo da je to mjera koja je nepotrebna i da ne može dati nikakav kvalitet u tom pogledu", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je istakao da BiH nema dovoljno novca za rješavanje migrantske krize, te da je slučaj da ima, onda EU ne bi već ranije nudila iznos od više od 20 miliona da se naprave stacionirani centri, te izgrade naselja i naprave škole, kako bi se migranti integrisali u sistem.

"Vjerujemo i da bi se onda kroz edukaciju migranata, koja bi se ovdje obezbjeđivala, oni uzimali one koji su za njih potrebni, a nama ostavljali one koji nisu u stanju da završe ni minimalne obrazovne i druge projekte", rekao je Dodik.

Možda će vas zanimati

On je naveo da je o migrantskoj krizi razgovarao danas u Banjaluci sa ministrom bezbjednosti BiH Fahrudinom Radončićem, te dodao da će razgovori o ovoj temi biti nastavljeni.

Dodik je ocijenio da su za migrantsku krizu najodgovorniji EU i zapad, koji su je iscenirali, a najveći doprinos tome dala je EU, koja je, kada je riječ o migrantima, proglasila politiku otvorenih vrata.

"To je bio jasan znak da se pokrene ogroman broj migranata, ne samo onih zahvaćenih ratom u Siriji, nego i iz drugih zemalja“, rekao je Dodik.

On ocjenjuje da bi politike EU za rješavanje migrantske krize bile jedino efikasne kada bi se promijenile tako da, umjesto otvorene granice za migrante, EU proglasi politiku zatvorenih granica, te da to prije svega provodi na granici Bugarske i Grčke prema Turskoj.

Dodik kaže da bi mogao biti prihvatljiv pristup koji njeguje Radončić, a koji podrazumijeva da svi bezbjednosni segmenti budu uključeni u diskusiju o svim pitanjima važnim za BiH, kako je to i predviđeno.

"Ministarstvo bezbjednosti je tu kao neko ko koordiniše rad bezbjednosnih agencija i nije nadređeno ni jednoj od tih agencija, te je veoma važno da se prekine sa praksom iz prošlog vremena kada su se pokušala nametati rješenja koja su dolazila iz Ministarstva bezbjednosti i laži koje su tada promovisane u pogledu paravojnih i drugih formacija", naglašava Dodik.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE