• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: Formirati mješovite policijske i vojne snage zapadnog Balkana

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da bi podržala ideju da budu formirane mješovite policijske i vojne snage zemalja zapadnog Balkana s ciljem zaštite od velikog talasa migranata.

 Cvijanović: Formirati mješovite policijske i vojne snage zapadnog Balkana Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Ako EU ima pravo da na taj način tretira svoje spoljne granice zašto mi to ne bismo uradili? Ovo je veliki izazov i nešto što u potpunosti može da promijeni sliku budućnosti ne samo zapadnog Balkana nego i cijele Evrope. To zahtijeva koncentrisan odgovor svih zemalja. Ovo je vrijeme da se zapadni Balkan kolektivno brani", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je dodala da zapadnobalkanske države ne mogu uticati na to kako će Grčka riješiti svoj problem, šta će uraditi Turska i da li će EU sa njima ispregovarati neko bolje rješenje.

Možda će vas zanimati

"Sve je izašlo van kontrole i vrijeme je za kolektivnu odgovornost država zapadnog Balkana umjesto da trošimo energiju na prepucavanja, politikantstvo i mržnju koja je davno trebala biti sahranjena. Ako snage tih država mogu da idu po svijetu i učestvuju u mirovnim misijama, a ne mogu da brane svoja ognjišta onda nešto nije u redu. Doći će vrijeme za ovakvu inicijativu jer je nemoguće da parcijalno razmišljamo o ovim stvarima. Ko smo mi ako nismo u stanju da štitimo sami sebe, nego se oslanjamo na druge", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je očigledno da dogovor između EU i Turske ne funkcioniše.

"Zabrinuta sam jer se to ne dešava daleko od nas. Ako migranti uspiju da prođu grčku granicu ogroman broj tih ljudi će se naći u državama našeg regiona. Migrantska kriza se može riješiti na drugačiji način i potreban je kredibilniji nastup i EU i Turske. Države zapadnog Balkana treba da razmišljaju kako da se zaštite i da se ne uzdaju samo u to kako će EU zaštiti svoje spoljne granice", istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ima apsolutne nadležnosti na teritoriji Srpske i obavezu da štiti njenu teritoriju u skladu sa zaključcima Vlade da Republika Srpska ne može da prima migrante.

"Jedino što na mikroplanu možemo da uradimo jeste da zaštitimo svoju teritoriju i da ne dozvoljavamo da ovdje budu napravljeni stacionari za migrante. Naša obaveza je da štitimo teritoriju Srpske", navela je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da ovo vrijeme pokazuje besmislicu povika iz Sarajeva i međunarodne zajednice da Srpskoj ne treba rezervni sastav policije.

"Kada imamo ovakve krize možemo da angažujemo rezervni sastav, a redovna policija može da radi svoje poslove i da bude podrška. Sada se vidi u koliko besmislenih situacija dolazimo zbog raznih glupih i bezobraznih pristupa prema nama. Republika Srpska i Federacija BiH su trebale zajedno da rade i svi smo trebali da imamo rezerviste koji mogu da preuzmu teret odgovornosti za bezbjednosnu situaciju", poručila je Cvijanovićeva.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE