• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicija o novom poslovniku NSRS: Ovo je sahrana demokratije

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Poslanici opozicije danas su se oštro usprotivili najavljenim izmjenama poslovnika o radu Narodne skupštine RS.

 Opozicija o novom poslovniku NSRS: Ovo je sahrana demokratije Izvor: Mondo - Brankica Spasenić

Smatraju da je predloženi materijal, odnosno njegova radna verzija na koju poslanici mogu dostaviti prijedloge i sugestije u roku od sedam dana, „sahrana demokratije“ i da ugrožava slobodu govora poslanicima. Takođe, najavili su borbu svim sredstvima, pa i izlazak na ulicu, proteste i drugo.

"Ovdje je glavni udar na Ustav RS koji predviđa pravo na slobodu govora. Ako se usvoje ove izmjene poslovnika, vrijeme za diskusiju će biti ograničeno ili potpuno onemogućeno," kazao je Davor Šešić (SDS).

On je podsjetio da svaki poslanik ima pravo i obavezu da diskutuje o svim tačkama dnevnog reda, a da to više neće biti moguće.

Najavili su da je jedna od izmjena koja se zagorava – ukidanje prava replike na repliku, skraćivanje replike sa tri na dvije minute, ograničavanje vremena za diskusiju o nekoj tački o čemu će odlučivati skupštinski kolegijum, vrijeme za diskusiju koje će se raspoređivati u okviru poslaničkog kluba i drugo.

"Dakle, ako se neko o vama izjasni pogrešno ili uvredljivo, vi nemate pravo na repliku. Ovdje se postavlja i pitanje dvostrukih aršina," rekao je Šešić.

On smatra da se ide ka tome da da se u NSRS „zabrani sloboda govora“, uz ocjenu da je to ostalo jedino mjesto gdje opozicija može da priča u RS.

"Šta onda mogu da očekuju građani. Ovim će se staviti tačka na demokratiju, a onda ulazimo samo u vladavinu pojedinca," dodao je Šešić.

Jelena Trivić (PDP) je podvukla da će se najavljenim izmjenama i dopunama „odlučno reći ne“.

"Pokušavaju NSRS zarobiti u svoje ruke. Poslovnik se ne mijenja zbog nas koji smo pričali, nego zbog onih koji su ćutali. Svi mi smo imali isto vrijeme za raspravu.  Ovo je udar na demokratiju i na slobodu i zarobljavanje NSRS, koju smo smatrali slobodnom teritorijom. – rekla je Trivić.

Draško Stanivuković (PDP) je upitao zašto poslovnik ne reguliše neke druge mjere za „podobne i neradnike“, kao i za one koji ne dolaze na sjednice.

"Ovaj poslovnik je sahrana demokratije i zahtijevaće ozbiljne odgovore opozicije. Ako budu istrajni u ovome, bićemo spremni na seriju protesta, izlazaka na ulicu, pozivanja građana, ali da nađemo mogućnost da govorimo.Ukinite nam plate i mandate i deset miliona KM dajte građanima, jer bićemo beskorisni ovdje, bićemo vreće,"rekao je Stanivuković.

Ivanka Marković (SDS) je istakla da u radnoj verziji nije uvažena nijedna primjedba koju je predložio SDS.

"Umanjuje se značaj opozicije.Ukoliko ove izmjene budu usvojene, a koje se tiču ograničavanja vremena , bićemo u lošijoj situciji u odnosu na kolege u FBiH i Parlamentu BiH," rekla je Marković.

Šolaja: Čeka nas ozbiljan rad do konačne verzija

Danas je zvanično počela procedura izmjene poslovnika o radu u Narodnoj skupštini Srpske, rekla je predsjednik Zakonodavnog odbora parlamenta Dušica Šolaja.

Nakon sjednice Zakonodavnog odbora parlamenta navedeno je da je rok za klubove sedam dana da dostave sugestije i da niko nije izostavljen.

Šolaja je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekla da je usaglašeno da radni materijal bude dostavljen svim klubovima i grupama i nezavisnim poslanicama i da u određenom roku iznose svoje sugestije.

"Nakon što Zakonodavni odbor dobije sve sugestije i prijedloge očekuje nas ozbiljan rad kako bismo došli do konačne verzije koju ćemo predložiti Narodnoj skupštini Republike Srpske", pojasnila je Šolaja.

Ona je dodala da je ovo najširi koncept konsultacija kada je riječ o Poslovniku i da niko neće biti izostavljen, te da svi poslanici Narodne skupštine imaju pravo da dostave svoje sugestije i prijedloge.

Šolaja je rekla da će Odbor sve sugestije razmotriti i uobličiti da bi dobili tekst izmjena i dopuna koji će doprinijeti efikasnijem, produktivnijem i boljem radu Narodne skupštine Republike Srpske.

"Cilj nam je i otkloniti nedostatke postojećeg Poslovnika koji su se pokazali u njegovoj praktičnoj primjeni, kao što je zloupotreba povreda Poslovnika, jer nije do kraja definisano na koji način se mogu otkloniti zloupotrebe povrede Poslovnika", dodala je Šolaja.

Ona je podsjetila da su poslanički klubovi krajem prošle godine dostavljali prijedloge koji se odnose na izmjene Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske.

"Veći dio klubova je dostavio svoje prijedloge, ali nisu svi. Od opozicionih partija prijedlog je dostavio Klub SDS-a. Na osnovu tih prijedloga kabinet predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske sačino je radnu verziju izmjena i dopuna postojećeg Poslovnika i proslijedio je Zakonodavnom odboru", pojasnila je Šolaja.

Ona je navela da će neki naredni mandati ići možda u pravcu da uvedu praksu da se u svakom mandatu donosi novi poslovnik. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE