• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sutra posebna sjednica skupštine RS za proglašenje vanrednog stanja

Autor MONDO/B.S.

Posebna sjednica Narodne skupštine RS biće održana sutra u sali Banskog dvora u Banjaluci, a kako bi zbog aktuelne situacije izazvane virusom COVID – 19, bila omogućena potrebna distanca između učesnika zasjedanja.

 Sjednica NSRS proglašenje vanrednog stanja Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Za dnevni red je predložena samo jedna tačka - Prijedlog Odluke o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske. Kolegijum NSRS je odlučio da će sjednica biti zatvorena za javnost, a svim medijima će biti dostavljeno saopštenje za javnost po njenom okončanju, kao i fotografije i video snimak početka sjednice, zbog posebnih okolnosti u kojima se sjednica održava i smanjenja broja učesnika zasjedanja.

"Kolegijum je usvojio preporuku da u skladu sa odlukom Vlade RS predloži svim narodnim poslanicima da 20 odsto martovske plate uplate u Fond solidaranosti. Кako je riječ o individualnoj odluci, svaki narodni poslanik će, ukoliko želi da se odrekne dijela plate, lično da potpiše izjavu o tome," saopšteno je danas iz NSRS.

Možda će vas zanimati

Vlada Srpske je ove sedmice već proglasila vanrednu situaciju. Za razliku od vanredne situacije, vanredno stanje, u skladu sa Ustavom i zakonima, proglašava skupština i to u slučaju ugrožavanja bezbjednosti, usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotresa i požara), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa.

Odredbe ovog člana se ne odnose na upotrebu vojske i druge mjere iz nadležnosti institucija BiH. U članu 56. Ustava se navodi da se „za vrijeme ratnog stanja, neposredne ratne opasnosti ili vanrednog stanja zakonom može ograničiti raspolaganje ili utvrditi poseban način korišćenja dijela sredstava pravnih i fizičkih lica“.

U članu 81. navode se nova ovlaštenja koja može da dobije predsjednik RS, ali „u slučaju vanrednog stanja kojeg proglase institucije Bosne i Hercegovine“. Ta ovlaštenja odnose se i na pitanja iz zakonodavne nadležnosti NSRS, kao i na postavljanje i razrješenje izabranih funkcionera.

"Predsjednik Republike za vrijeme ratnog stanja i vanrednog stanja, kojeg proglase institucije Bosne i Hercegovine, ako Narodna skupština ne može da se sastane, na prijedlog Vlade ili po sopstvenoj inicijativi i nakon što sasluša mišljenje predsjednika Narodne skupštine, donosi uredbe sa zakonskom snagom i o pitanjima iz nadležnosti Narodne skupštine i imenuje i razrješava funkcionere, koje bira, odnosno imenuje i razrješava Narodna skupština. Ove uredbe odnosno odluke o imenovanju i razrješenju predsjednik Republike podnosi na potvrdu Narodnoj skupštini čim ona bude u mogućnosti da se sastane," navedeno je u Ustavu.

Takođe, u slučaju vanrednog stanja kojeg proglase državne institucije, predsjednik RS ima ovlaštenja da obustavi pojedine odredbe Ustava RS.

"Aktima Narodne skupštine, odnosno aktima predsjednika Republike ako Narodna skupština ne može da se sastane, za vrijeme ratnog stanja koje proglase institucije Bosne i Hercegovine i vanrednog stanja mogu se, izuzetno, dok to stanje traje, obustaviti pojedine odredbe Ustava koje se odnose na donošenje zakona, drugih propisa i opštih akata i preduzimanja mjera republičkih organa i na pojedine ljudske slobode i prava, osim sloboda i prava iz čl. 10, 11, 13, 14, 15, 17, 18, 19, 20, 24. i 25. Ustava, mijenjati organizacija i ovlašćenja izvršnih, upravnih i pravosudnih organa i njihov personalni sastav, kao i teritorijalna organizacija u Republici," stoji u Ustavu RS.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Radovan Višković i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić konstatovali su danas da uvođenje vanrednog stanja omogućava efikasnije suočavanje sa zdravstvenim i epidemiološkim izazovima, te saniranje ekonomskih i finansijskih posljedica pojave virusa korona.

Na današnjem sastanku u Palati Republike istaknuto je da uvođenje vanrednog stanja podrazumijeva novi režim rada institucija na republičkom i lokalnom nivou, kao i funkcionisanja društva u cjelini, saopšteno je iz Biroa predsjednika Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE