• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kosovo ukida takse prema BiH i Srbiji

Autor mondo.ba, agencije

Premijer Kosova Albin Kurti objavio je večeras da je Vlada Kosova donijela odluku o ukidanju takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine i uvođenju mjera reciprociteta u odnosu na Srbiju.

 Kosovo ukida takse prema BiH i Srbiji Izvor: Tanjug

Mjere reciprociteta neće biti primijenjene u odnosima sa BiH, rekao je kosovski premijer na vanrednoj konferenciji za medije, prenosi Beta.

Odluka stupa na snagu večeras u 24 sata i važi do 15. juna ove godine kada će se sagledati rezultati primjene ove odluke.

Premijer je pomenuo mnoge međunarodne dokumente koji su osnova za međusobne trgovinske odnose dok je posebno podvukao da dva dokumenta koji se odnose na trgovinske odnose između Kosova i Srbije treba da budu u skladu sa ustavnim i zakonskim rješenjima na Kosovu.

"Prvo fitosanitarna uvjerenja i druga prateća dokumentacija za prehrambene i neprehrambene proizvode da se podvedu pod fitosanitarnu kontrolu na granici sa Kosovom. I drugo, veterinarska uvjerenja i prateća dokumentacija za prehrambene i neprehrambene proizvode životinskog porijekla da podležu veterinarskoj kontroli na granici sa Kosovom", kazao je Kurti i objavio da je takva odluka donijeta večeras od strane Vlade Kosova.

Institucije Kosova kao što su granična policija, carina, Agencija za hranu i veterinarstvo, Agencija za proizvode i medicinsku opremu kao i druge odgovarajuće institucije treba da počnu sa primjenom odluke čim ona bude potpisana.

"Mjere reciprociteta odnosno međusobnih odnosa su institut odnosa između suverenih država koji je priznat osnovnim principima međunarodnog prava“, kazao je Kurti pominjući konkretna međunarodne dokumenta i principe koji to uređuju.

On je rekao da od stupanja na snagu sporazuma CEFTA Srbija uspostavila niz trgovinskih netarifnih barijera prema Kosovu kao što su bile barijere u tranzitu, tehničke i političke barijere, čime je nanijela veliku štetu izvoznicima i uvoznicima sa Kosova i izazvale veliki trgovinski deficit u odnosima dvije zemlje.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE