• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ustavni poredak BiH funkcioniše i u najtežim okolnostima"

Autor SRNA

Decentralizovana struktura BiH omogućila je brze i efikasne mjere protiv pandemije virusa korona što dokazuje da ustavni poredak BiH funkcioniše i kada postoje duboke političke podjele, ističe se u izvještaju koji je Vlada Srpske uputila Savjetu bezbjednosti UN.

 "Ustavni poredak BiH funkcioniše i u najtežim okolnostima" Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

U 23. izvještaju Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN naglašava se da nivo BiH, kao što mnogi članovi Savjeta bezbjednosti UN znaju, pati od dubokih nacionalnih i političkih podjela, naročito zbog konstantnih pokušaja bošnjačkih stranaka, na čelu sa SDA, da podriju dejtonski sistem i vladaju BiH bez učešća i saradnje sa partnerima iz reda Srba i Hrvata.

"Sreća je što nivo BiH ima samo ograničene nadležnosti u pogledu reagovanja na pandemiju virusa korona, a da su te nadležnosti proširene negativne posljedice po zdravlje i blagostanje građana BiH bile bi, u najmanju ruku, katastrofalne", navedeno je u izvještaju.

Možda će vas zanimati

Budući da je, prema Ustavu BiH, zdravstvo u nadležnosti entiteta, vlasti Republike Srpske su, umjesto da čekaju da duboko podijeljen nivo BiH reaguje, brzo i odlučno odgovorile na pandemiju kovida-19 i njene ekonomske posljedice.

Republika Srpska do sada je bila efikasna i proaktivna i reagovala je na samom početku pandemije s ciljem usporavanja širenja kovida-19.

Na primjer, 10. marta, kada je u BiH evidentirano samo pet potvrđenih slučajeva kovida- 19, Republika Srpska je zatvorila škole i zabranila javna okupljanja, a sistem zdravstvene zaštite Srpske pokazao se kao sposoban.

U izvještaju se podsjeća da kada je potrebna koordinacija između entiteta, entiteti uglavnom efikasno sarađuju.

Koordinacija unutar BiH naročito je potrebna u slučaju pojave neusaglašenosti mjera između dva entiteta.

"Mjere koje su dva entiteta uvela u odgovoru na virus korona razlikuju se, kao što se razlikuju reagovanja federalnih jedinica u svim drugim federativnim državama, ali te razlike samo pokazuju značaj autonomije entiteta i ističu koliko bi bilo teško - i, vjerovatno, koliko dugo bi trebalo - da se na nivou BiH postigne neophodan konsenzus o mjerama koje treba uvesti", piše u izvještaju.

Nivo BiH, sa ograničenim nadležnostima, učinio je svoj dio, uglavnom angažovanjem Oružanih snaga na pojačavanju kontrole i uvođenju karantina na granicama BiH, po ovlašćenju Predsjedništva BiH.

"Nivo BiH i entiteti imali su efikasnu saradnju na rješavanju krize, bez obzira na nastojanja određenih zvaničnika iz bošnjačkih stranaka da zdravstvenu krizu iskoriste u svoju političku korist", dodaje se u izvještaju. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE