• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Kukavički zločin iz zasjede - bez kazne"

Autor SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je sramni i kukavički napad iz zasjede na pripadnike bivše JNA na današnji dan 1992. godine u Tuzli - zločin sa predumišljajem, koji ni 28 godina kasnije nije dobio sudski epilog.

 "Kukavički zločin iz zasjede - bez kazne" Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Evidentno je da je ovo gnusno ubistvo pripadnika bivše JNA u Tuzli, kada je u mirnom i dogovorenom izlasku iz kasarne `Husinska buna` ubijeno 54 vojnika i ranjeno njih 44, učinjeno sa predumišljajem i da je bila pripremljena zasjeda na konvoj na Brčanskoj malti, što je sramni i kukavički potez tadašnjih pripadnika muslimanskih paravojnih formacija", istakao je Dodik.

On je naglasio da je sramno i da Tuzla 15. maja slavi mučko ubistvo iz zasjede mladih, nevinih vojnika tadašnje JNA, dok su prije 28 godina sa ulica njihovog grada bageri kupili ugljenisana tijela mladića.

"Za ovaj zločin, sve do danas, niko nije kažnjen, iako se tačno znaju imena i prezimena nalogodavaca i izvršilaca masakra na Brčanskoj malti, a gotovo tri decenije kasnije, zločin i dalje traje, jer se u Tuzli 15. maj i dalje obilježava kao `Dan odbrane`, nevine žrtve proglašavaju za agresore, a zločinci slave kao heroji", istakao je Dodik.

On je konstatovao da je ovo, nažalost, još jedan u nizu zločina nad Srbima bez kazne.

Srpski član Predsjedništva BiH naglasio je da zločin u Tuzlanskoj koloni, Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kao i zločin nad Srbima u Sijekovcu, ubistvo srpskog svata na Baščaršiji, srpskog policajca u Policijskoj stanici u Sarajevu Pere Petrovića oslikava karakter rata u BiH.

"Poslije ovih zločina, počinje masovno stradanje i etničko čišćenje srpskog naroda sa vjekovnih ognjišta na području tadašnje BiH. Nikada ne smijemo da zaboravimo sve te naše heroje koji su dali najvrednije - svoje živote i dijelove tijela, za slobodu Republike Srpske i srpskog naroda. Ti zločini su duboko urezani u naše pamćenje i ostaće vječna opomena današnjim i budućim generacijama", poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da srpski narod treba da bude ponosan na svoje heroje i sa dostojanstvom se sjeća svih žrtava koje su pale za Republiku Srpsku.

Muslimanske jedinice u Tuzli napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA i, prema zvaničnim podacima, ubile najmanje 54 vojnika, a ranile 44, prekršivši dogovor prema kojem je kolona, koja je kao i ostale jedinice JNA napuštala BiH, trebala da mirno ode iz grada. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE