• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo: Evo šta je Puljić poručio na misi za žrtve Blajburga

Autori Agencije Autori Fena

Vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić danas je u sarajevskoj katedrali Srca Isusova predvodio, kako je na početku kazao, svetu misu za sve blajburške žrtve i za sve "žrtve rata i poraća".

 Sarajevo: Evo šta je Puljić poručio na misi za žrtve Blajburga Izvor: ena/Katolički tjednik

U propovijedi je kardinal Puljić kazao da „biti prisutan i sudjelovati na ovoj svetoj misi za žrtve Blajburškog polja, i sve žrtve mržnje, ne može se bez posebnih drhtaja srca i osjećaja duše“.

"Danas smo sabrani u molitvi prikazujući najsvetiji čin da pokažemo dužno poštovanje prema svim žrtvama. Tim poštovanjem želimo čuvati dužno sjećanje na njih, ali i na cijenu slobode, koju mi danas živimo ili još bolje: izgrađujemo", poručio je kardinal Puljić.

Time ćemo, dodao je on, obnoviti vrednovanje življene sadašnjosti, „koja sve čini da gurne u stranu vrednote žrtava“.

"Danas se spominjemo svih koji stradaše u logorima, planinama, dolinama i poljima od Blajburškog polja preko Dravograda i Maribora, Ogulina i Gospića, Jazovke i maceljskih šuma, Jasenovca i Gline, Kozare i Podgradaca, Križevaca i Bjelovara do Sremske Mitrovice i Sarajeva, Foče i Zenice, Širokog Brijega i Mostara. U svoju molitvu uključujemo i sve stradalnike iz drugih gradova i sela bilo da znamo ili ne znamo gdje počivaju njihovi posmrtni ostaci. Pitamo se kada će se dići šutnja s tih grobova. To velikim dijelom ovisi i o današnjim nositeljima vlasti", naveo je kardinal Puljić.

Jasno je, dodao je on, da treba stvarati klimu suživota, praštanja, pomirenja i vraćanja povjerenja. Ali te važne životne postavke izgradnje mira počivaju na temeljima istine.

Zbog ograničenja bilo je dopušteno da, osim sveštenika, u katedrali bude prisutno još samo 20 osoba. Među prisutnima su bili ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić, te delegacija Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Izvor: Samir Jordamović, Anadolija

Kao odgovor na ovaj događaj, istovremeno je održana i komemorativna šetnja žrtvama fašističkih zločina u Drugom svjetskom ratu.

Hiljade ljudi odalo je počast žrtvama fašističke NDH-a šetnjom od Filozofskog fakulteta u Sarajevu do spomen-obilježja Vječna vatra uz partizanske pjesme i antifašističke poruke.

Tako su se tokom šetnje, a i po dolasku na konačnu lokaciju, čule pjesme "Bella Ciao", "Vratiće se Valter", kao i povici "Mi smo Valter", "Dole Blajburg"...

Pored pripadnika Saveza udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) šetnji je prisustvovao veliki broj građana, vrh SDP-a među kojima je i predsjednik stranke Nermin Nikšić. Komemoraciji je prisustvovao i penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak.

Član SABNOR-a Bakir Nakaš kazao je kako je cilj mimohoda reći NE fašizmu koji je nakon 35 godina ponovo digao glavu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE