• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Burne reakcije iz RS, Crnogorci uskoro očekuju otvaranje granica

Autori mondo.ba Autori Bojana Živanić

Nakon što su vlasti Crne Gore odlučile da svoje granice neće otvoriti za državljane BiH I Srbije, u Privrednoj komori ove zemlje kažu da se nadaju da će sve države što prije postići tražene kriterijume jer je, navode, otvaranje granica izuzetno važno za tamošnji turizam.

 Burne reakcije iz RS, Crnogorci uskoro očekuju otvaranje granica Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

I dok premijer Crne Gore, Duško Marković tvrdi da je ovakav potez donesen isključivo zato što je kriterij da u ovu zemlju mogu ući samo državljani zemalja koje imaju najviše 25 oboljelih u odnosu na 100 000 stanovnika, domaći  političari mahom smatraju da je ovakva odluka politička.

Dodik: Kalkulacije vlasti u Podgorici!

Srpski clan predsjedništva, Milorad Dodik smatra da su u pitanju kalkulacije vlasti u Podgorici da zatvaranjem granice olakša rješavanje problema sa srpskom zajednicom u toj zemlji.

Kako je Dodik izjavio za “Pink”, ne može se oteti utisku da iza takve odluke vjerovatno stoji nastojanje da se neka politička pitanja riješe unutar same Crne  Gore.

Naveo je da Crna Gora ovom odlukom pokazuje negativan odnos prema srpskoj zajednici i SPC-u, "što može da govori samo o panici te vlasti, tog režima koji kalkuliše da mu se zatvaranjem granice olakšava rješavanje tog problema".

MIP BiH: Ni Crnogorcima nije dozvoljen ulazak u BiH!

U Ministarstvu inostranih poslova BiH, nisu željeli komentarisati odluku crnogorskih vlasti.

“Ministarstvo inostranih poslova BiH ne komentariše odluke suverenih zemalja koje se donose na osnovu procjene njihovih institucija o zdravstvenoj i epidemiološkoj situaciji i interesima zaštite njihovih građana. Svaka zemlja u vrijeme pandemijske krize i relaksiranja mjera nakon suzbijanja posljedica ove globalne pošasti odlučuje o ulasku stranaca u svoju zemlje, pa tako i susjedna država Crna Gora čijim državljanima takođe nije omogućen slobodan ulazak u Bosnu i Hercegovioni u skladu sa postojećim odlukama Savjeta  ministara BiH o boravku stranaca u našoj državi”, naglasili su  u ovom ministarstvu.

Možda će vas zanimati

Otvaranje granica izuzetno važno za turističku seznonu

U Privrednoj komori Crne Gore su na pitanje novinara Portala Mondo kako će zatvaranje granica Crne Gore za državljane BiH I Srbije uticati na tamošnju turističku sezonu kazali da vjeruju da će veoma brzo sve države postići stopu koja je potrebna za ulazak u ovu zemlju.

“Vjerujući da će sve države relativno brzo postići navedenu stopu, otvaranje granica je izuzetno važno za turističku sezonu I ublažavanje uticaja epidemije na ekonomiju. Tradicionalna povezanost regiona-porodična, prijateljska, kao i posjedovanje imovine u našoj zemlji, vrijedni su motivi za uklanjanje svih ograničenja”, naveli su u za Mondo u crnogorskoj privrednoj komori.

Kazali su da, nakon što je poslije 68 dana Crna Gora dobila bitku sa opakim virusom I postala prva “corona free” država u Evropi, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je najavilo otvaranje granica za zemlje koje imaju sličan epidemiološki status.

 “Saopšteno je da će naše granice 1. juna biti otvorene za države u kojima je broj oboljelih od korona virusa manji od 25 na 100.000 stanovnika. Takođe je saopšteno da se neće tražiti nikakva posebna testiranja i da će svi dobiti jasna uputstva šta ih očekuje u zemlji.Biti “corona free” država je veoma zahtjevno i krhko, jer je globalna pandemija i dalje na snazi”, istakli su u komori, te dodali da je srpiječavanje importacije virusa u Crnu Goru zadatak, prije svega, zdravstvenog sistema koji je do sada, poštovanjem pravila SZO, blagovremeno i efikasno djelovao u cilju postizanja željenih rezultata.

Podsjetimo, kako je najavio crnogorski premijer, Duško Marković  Crna Gora će  u prvim danima juna otvoriti granice sa  Hrvatskom , Slovenijom, Austrijom, Njemačkom, Poljskom, Češkom, Mađarskom, Albanijom i Grčkom.

Kako je obrazložio, ove države ispunjavaju odgovarajuće epidemiološke kriterijume Instituta za javno zdravlje odnosno imaju najviše 25 zaraženih na 100 hiljada stanovnika.

„Makar još dvije iz regiona ispunjavaju uslove,  ali situacija se mijenja iz dana u dan. Moguće da ćemo otvoriti sa još nekim državama iz regiona, ali zavisi kakva će situacija biti kad naredba stupi na snagu“, kazao je Marković.

Strancima, koji budu dolazili u Crnu Goru, neće tražiti posebna testiranja na ulasku u zemlju a dijeliće ima jasna uputstva i pravila koja treba da poštuju tokom boravka.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE