• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radončić o razlozima: Pakistanci, ''Respiratori'' i SDA

Autor SRNA

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić potvrdio je danas u Sarajevu da će podnijeti ostavku na funkciju ministra zbog političke razlike u odnosu na neka strateška pitanja između SDA i SBB-a, poput pakistanskih migranata i afere "Respiratori".

 Radončić razlozi za ostavku Izvor: Anadolija/Nihad Ibrahimkadic

On je rekao da će to učiniti nakon današnje sjednice Savjeta ministara, te da je o svojoj namjeri upoznao predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju, kao i koalicionog partnera, lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Radončić je pojasnio da su se pojavile političke razlike u odnosu na neka strateška pitanja između SDA i SBB-a, čiji je on lider.

Pročitajte i ovo

"Tražio sam da migrantsku krizu riješimo legalnim deportacijama. Rekao sam da imamo problem sa Pakistanom i ambasadorom ove države u Sarajevu koji ne želi da legitimišemo više od 9.500 ilegalnih migranata, a koji predstavljaju ogroman bezbjednosni rizik za BiH", istakao je Radončić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković su razgovarali sa pakistanskim ambasadorom i ogradili se od njega /Radončića/.

"U svakoj normalnoj zemlji bi ministar bezbjednosti tada podnio ostavku, jer šef države staje na stranu jednog ambasadora, a da nije saslušao argumente ministarstva bezbjednosti", rekao je Radončić, te dodao da je tada "nekim ljudima" najavio svoju ostavku.

On je pojasnio da to nije učinio, jer je čekao da se smiri situacija vezana za epidemiju virusa korona, kao i da se imenuje zamjenik ministra bezbjednosti.

Radončić je rekao da se sa SDA strateški nije saglasio ni oko afere "Respiratori", te dodao da "brutalna krađa vrijedna 10,5 miliona KM" bi trebalo da ima pravni epilog.

"Ne pada mi na pamet da se bavim krivicom /premijera FBiH Fadila/ Novalića, ali principijelno ne mogu kao ministar bezbjednosti da prihvatim opciju da se na jedan jednostranački, ponekad i nacionalistički način prijeti kompletnom pravosuđu BiH", istakao je Radončić, te ponovio da su trojica postupajućih tužilaca u ovoj aferi Bošnjaci.

Prema njegovim riječima, nijedan ministar bezbijednosti ne može da gleda da neko pravi metu od tužilaca Tužilaštva BiH, te policajaca i sudova, a da ne reaguje.

On smatra da u vladajućoj koaliciji na nivou BiH neće doći do relaksirajućih odnosa, kao ni da Savjet ministra neće moći da daje rezultate od kojih će građani BiH imati koristi.

"Mislim da dugoročno situacija nije optimistična, tako da ponekad treba izaći iz priče za koju se smatra da nije dobra ili gdje se ne osjećate dovoljno komotno i sretno kada radite svoj posao", pojasnio je Radončić.

On je rekao da je za SBB koalicija na nivou BiH završena priča, a što se tiče Federacije, "SBB odrađuje posao" dok se ne napravi koalicija.

Imenovanje Ćuluma

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić izjavio je danas u Sarajevu da bi volio da za direktora Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH bude imenovan Darko Ćulum, koga je ranije predložio na tu poziciju.

Radončić je izrazio nadu da će imenovanje direktora Sipe biti završeno danas na sjednici Savjeta ministara.

Radončić je u januaru predložio Darka Ćuluma za direktora Sipe, nakon što je prethodno stavio van snage prijedlog bivšeg ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića da za direktora Sipe bude izabran Perica Stanić.

Radončić je tada rekao da je nakon obavljenih konsultacija sa parlamentarnom većinom donio odluku da zvanično predloži Ćuluma.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE