• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obustavljena istraga protiv policajca koji je prijetio Begiću

Autor mondo.ba

Istraga protiv policajca Miloša Bandića, zbog prijetnji upućenih Ivanu Begiću, obustavljena je nakon godinu dana, što je, kako navodi Begić, presedan u pravosuđu RS.

 Obustavljena istraga protiv policajca koji je prijetio Begiću Izvor: PDP, Informativna služba

Bandiću je izrečena disciplinska  mjera novčana kazna u iznosu od 20 odsto od plate.

Predsjednik Mladih demokratskog progresa Banjaluka Ivan Begić na današnjoj pres konferenciji rekao je da je u Republici Srpskoj počinjen pravosudni presedan koji se ne pamti.

Možda će vas zanimati

„Zgaziću te k’o govno. Znači, nema koga nisam istuk’o. Sad ti jedan, kako se ono zoveš, Begić, ti sad meni doš’o. Ti dokaži kasnije da sam ja tebe istuko. Kad dobiješ šor, batine, ja znam kako ću se kasnije braniti – šta je? Istrčo, potrčo, ja ću hiljadu načina naći. Ja ću te lišiti slobode, pa ćeš kasnije biti osumnjičen, 24 sata stavim te u pritvor, ko Draška. Ti nemaš 14 ovlaštenja, ja imam 14 – da te mogu dovesti, privesti, upozoriti, narediti, lišiti slobode, pretresti, sve su to veze, oduzeti ti vozilo, hitno upotrijebiti fizičku snagu, gumenu palicu, oružje… Država mi davno kupila pištolj i rekla – Miloše izvoli“.

Ovim riječima se Miloš Bandić, inspektor MUP-a Srpske 13.02.2019. obratio Ivanu Begiću u prostorijama Policijske uprave Banjaluka, navodi Begić.

Begić je protiv Bandića podnio prijavu Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka zbog krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti i Povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja i ovlaštenja.

Prijava je završila kod tužioca Hane Vranješević koja je, nakon više od godinu dana donijela Odluku o obustavi istrage.

,,Hana Vranješević je donijela kriminalnu odluku u kojoj kaže da se protiv Bandića ne može da nastavi postupak zbog pravila ne bis in idem, jer je kažnjen disciplinskom mjerom 20% od plate dva mjeseca. To je presedan u pravosuđu. Zamislite da vi odete i ubijete čovjeka, zbog toga vas poslodavac kazni sa 20% plate i vi ne možete krivično da odgovarate. Ovo je poziv na rušenje demokratije i činjenje krivičnih djela”, rekao je Begić.

Begić kaže da će podnijeti pritužbu na Naredbu o obustavi istrage protiv Miloša Bandića (imajući u vidu da je načelo ne bis in idem primjenjivo samo u slučaju da je lice suđeno pred sudom u postupku koji pravosnažno okončan – član 4. Zakona o krivičnom postupku).

Imajući pomenuto u vidu, Begić kaže da će podnijeti pritužbu Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine(član 81. stav (1) Poslovnika VSTS-a) protiv okružnog javnog tužioca Hane Vranješević zbog disciplinskog prekršaja iz člana 57. stav (1) tačka 1, 2, 3, 8, 22. i 23. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine, te dodaje da traži izuzeće Hane Vranješević i njeno procesuiranje zbog svjesnog činjenja krivičnih djela nesavjesnog rada u službi i zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Anja Petrović, portparol PDP-a dodaje da će nakon ove vlasti biti potrebno graditi državu iz temelja, budući su ovakvim postupanjem pravosuđa uništeni temelji Srpske.

,,Imamo slučaj lupanja automobila Draška Stanivukovića, slučaj prijetnji visokim funkcionerima PDP-a, slučaj da je Srđan Perišić (Dodikov bivši savjetnik) rekao otvoreno u emisiji da će poslanik Stanivuković biti likvidiran, slučajeve nabavki skalamerije od šatora, koje nazivaju bolnicom, nabavke respiratora, i drugih stotine afera po kojima Tužilaštvo nije djelovalo”, kaže portparol PDP-a Anja Petrović.

Petrović dodaje da su se zbog nerada pravosuđa političke partije pretvorile u istražne organe, te je podsjetila da je PDP predao preko 150 krivičnih prijava prethodnih godina sa dokazima i dokumentacijom, za šta Tužilaštvo nije nikada formiralo predmete.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Policija nije u službi naroda

MONDO REPORTAŽE