• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osman Mehmedagić ima rok od sedam dana da donese diplomu

Autori SRNA Autori Fena

Zajednička komisija parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH usvojila je danas zaključak da direktor ove agencije Osman Mehmedagić ima rok od sedam dana da Komisiji predoči diplomu o završenoj visokoj stručnoj spremi.

 Osman Mehmedagić ima rok od sedam dana da donese diplomu Izvor: MONDO/Samir Cacan

Predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) potvrdio je novinarima nakon sjednice da je usvojen zaključak kojim se traži na uvid diploma direktora te agencije.

Potvrdio je da je takav zaključak usvojen nakon diskusije na sjednici, ali Nikšić ne vjeruje da će direktor Mehmedagić dostaviti diplomu.

Zatraženo je, ističe Nikšić, od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije (SNSD) da komisiji dostavi imena kandidata za poziciju direktora i zamjenika kao i glavnog inspektora budući da je, kaže Nikšić, aktuelnom rukovodstvu istekao mandat 19. novembra prošle godine.

Članovi Komisije, dodaje Nikšić, zatražili su i mišljenje od Savjeta ministara BiH o tome da li Mehmedagić ispunjava uslove za obavljanje dužnosti direktora OBA jer ih je Tužilaštvo BiH obavijestilo da je njegova diploma poništena.

"Zatražena je i informacija da li je direktor prekršio Zakon o OBA u smislu zabrane rada u interesu bilo koje političke partije ili organizacije", kazao je Nikšić i potvrdio da je rukovodstvo agencije bilo na sjednici, ali direktor OBA nije obrazložio te navode.

Pojasnio je Nikšić da Komisija daje mišljenje o kandidatima za rukovodeća mjesta u OBA, ali to mišljenje ne obavezuje Savjet ministara BiH prilikom imenovanja.

"Komisija ima pravo da nadzire zakonitost rada OBA, a zakon jasno propisuje da rukovodioci te agencije moraju imati visoku stručnu spremu što je u opisu posla Komisije", zaključio je Nikšić.

Član Komisije Nikola Špirić (SNSD) rekao je da je o ovome danas vođena rasprava i da je usvojen navedeni zaključak.

"Teško zemlji u kojoj se sumnja da li direktor OBA ima validnu diplomu visoke stručne spreme. Dok to ne raščistimo, mislim da će ta agencija biti predmet raznih spoticanja i da neće biti od koristi koju joj zakon nalaže za sve u BiH", rekao je nakon sjednice poručio je Špirić.

Član Komisije Bariša Čolak (HDZ) rekao je nakon sjednice da je vidio brojne medijske napise, ali da ne zna da li Mehmedagić ima visoku stručnu spremu.

"Vidjećemo hoće li nam biti dostavljena zatražena diploma, ali za svako sljedeće imenovanje, bez obzira kada ono uslijedilo, na tu izuzetno važnu funkciju, moraće da budu ispunjeni uslovi visoke stručne spreme sa odgovarajućim godinama staža nakon sticanja diplome", naglasio je Čolak.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE