• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvaničnici RS sa Vučićem: O statusu RS, aerodromu u Hercegovini, ćirilici…

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Srbija će graditi aerodrom u Trebinju?

 Zvaničnici RS sa Vučićem: O statusu RS, aerodromu u Hercegovini, ćirilici… Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio danas da Vlade Srbije i RS treba da započnu razgovore o modelu da Srbija izgradi aerodrom u Hercegovini i da, eventualno kroz koncesiju njime upravlja na 30-35 godina. Već od ponedjeljka bi delegacija trebala da posjeti Trebinje i Hercegovinu i vidi kako to realizovati.

"Tu profita nema, ali smatramo da je to od izuzetnog strateškog značaja za Srbiju i RS",  kazao je Vučić

Najavio je i spremnost da Srbija sa 100 miliona evra učestuje u izgradnji auto-puta, kao i dva miliona KM za paviljon u Studentskom centru “Nikola Tesla”. Najavio je i “finansijku injekciju pred kraj godine za RS”, ukoliko to bude potrebno.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je kazao da zajednički razgovori nisu usmjereni ni protiv koga.

"Ne želimo nikome nanijeti bilo kakvo zlo, ali smo spremni braniti naše interese. Pored svih infrastrukturnih  pitanja, dogovorili smo se i da u narednim mjesecima radimo na izradi Zakona o zaštiti ćirilice i da to usvojimo u RS i Srbiji, kako bimo dali značaj u jačanju našeg jezika i pisma", kazao je Dodik.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

  Rekao je i da u koju god opštinu u RS da se ode postoji projekat koji je finansirala Srbija.

"Živimo RS kao državu i RS ima svoje ambicije, strahove. Veoma smo zainteresovani za razgovore o statusu Kosova i Metohije. Vjerujemo da je za Srbija to državno pitanje broj jedan. Ali da bi u nacionalnom smislu to trebalo da bude Republika Srpska. Na priči o Kosovu smo svi vaspitani. Veoma smo zaienteresovni kako će se to pitanje rješavati. Kosovo ne može da bude međunarodno  priznata država. Ako idemo sa pozicije ovih koji to prihvataju, i RS bi trebalo da ima pravo na isti tretman jer ima gotovo identitčne nacionalne i istorijske okolnosti", rekao je Dodik.

Možda će vas zanimati

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Kosovo ne može da bude priznata međunarodna država na način kako to neke zemlje u svijetu prihvataju, i da bi RS po tome trebalo da ima isti tretman - jer su identične nacionalne okonosti u kojima se to pitanje rješava.

Dodik: Ako Kosovo ostaje u Srbiji i RS će u BiH; Vučić: Odgovorićemo uskoro

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Kosovo ne može da bude priznata međunarodna država na način kako to neke zemlje u svijetu prihvataju, i da bi RS po tome trebalo da ima isti tretman - jer su identične nacionalne okonosti u kojima se to pitanje rješava.

"Smatramo da ako svijet insistira na pregovorima oko Kosova, predsjednik Vučić i drugi, treba da zna da je Republika tu i da ima ista prava. Ako Kosovo ostaje u Srbiji i RS ostaje u dejtonskoj BiH. Zašo na to nemamo pravo", kazao je Dodik.

Predsjednik Srbije je istakao da će zvaničnicima RS, odgovoriti na ove ideje u “narednim nedjeljama i mjesecima”.

"Politika Srbije se nije promijenila. Sa svom odgovornošću i ozbiljnošću, pristupićemo odgovoru na ovo pitanje", podvukao je Vučić.

Istakao je da su danas Vučiću rekli da treba jasno predočiti zahtjev da je nemoguće razgovarati o odvajanju Kosova ili posebnom statusu, a da se ne razgovara i o statusu RS. 

"Vidjeli smo da je Vučić ozbljno shvatio to pitanje, ali nije ništa odgovorio. Pokušaćemo ga ubijediti da se to jedinstveno posmatra", rekao je Dodik i najavio i da će se ići ka NSRS po tom pitanju.

Predsjednica RS Željka Cvijanović je kazala da je tokom sastanka razgovarano o više zajedničkih projekata, poput auto-puta i mosta u Bratuncu, a da je predsjednik Srbije “iznio i novu ideju koja joj se najviše svidjela”.

"To je namjera da se realizuje aerodrom na teritoriji Hercegovine. Nešto što je bilo velika ideja, sada će postati velika realizacija", rekla je Cvijanović.

“Nisam popularan u bošnjačkoj javnosti”

Predsjednik Srbije je ranije danas istakao da je najvažnije da svi zajedno “Srbi, Bošnjaci i Hrvati sačuvaju mir“

"Mi u Srbiji želimo da povežemo ljude. Moramo da živimo zajedno. Znam da nisam naročito popularan u bošnjačkom dijelu javnosti i znam šta će mnogi ljudi sa predrasudama i sa mnogo izmišljotina da izgovaraju stvari o meni, ali nemam problem s tim", kazao je Vučić.

Komentarišući najave o mogućnosti revizije presude BiH protiv Srbije za genocid, Vučić je poručio da „razumije sve političke prilike“.

"Time ćete da dobijete - šta... ? Šta očekujete poslije toga od srpskog naroda i u odnosima sa Srbijom. Razumijem sve što radite, političke želje i namjere, ali šta je rezultat. Mislim da treba da se povezujmo i gradimo povjerenje , a ne da insistitramo na nepovjerenju. Znate šta stvarno mislim o užasu koji se dogodio u Srebrenici...", rekao je Vučić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE