• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik poslanicima: Glasate da li ste za Dodika ili za Džaferovića i Komšića

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je danas tokom uvodnog obraćanja na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, da će poslanici na današnjoj posebnoj sjednici glasati da li su "za Dodika ili za Džaferovića i Komšića".

 Dodik poslanicima: Glasate da li ste za Dodika ili za Džaferovića i Komšića Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

On je rekao da tri odluke Predsjedništva BiH, na kojima se pozvao na vitalni interes Srpske, zadiru u Ustav RS, ugrožavaju interes Srpske i zadiranju u njen ustavno- pravni poredak.

Radi se o Odluci o odobravanju Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika PISA 2021., Odluci o odobravanju zaključivanja Ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021, te Odluci o odobravanju zaključivanja Memoranduma između Ministarstva bezbjednosti BiH i američkog Ministarstva unutrašnje bezbjednosti o saradnji.

Možda će vas zanimati

"Ovdje je mjesto odluke. Velika je stvar da je ova Narodna skupština krajnje i odlučujuće mjesto i da je ova skupština iznad Predsjedništva BiH u nekom pogledu. Neću oklijevati da na bizarnim stvarima pokrenem vitalni nacionalni interes. Bilo je previše skrnavljenja i kršenja naših prava. Ovo glasanje će biti da li ste za Dodika ili za Džaferovića i Komšića. U tom pogledu je sve jasno", rekao je Dodik.

Konkretno, kada je u pitanju memorandum sa SAD u cilju borbe protiv terorizma, istakao je da je ključni razlog što je "isključena policija RS".

"U memorandumu je niz materijalnih povreda i formalno-pravnih, jer nisu uvažena mišljenja Vlade RS, institucija RS i predstavnika RS u zajedničkim organima", kazao je Dodik.

Podvukao je da sve što je mimo Ustava RS i njenih institucija, ne može biti prihvaćeno, „taman na drugoj strani bili SAD ili sve druge zemlje zajedno“.

"Primitivan pristup je išao iz Federacije BiH da smo mi protiv borbe protiv terorizma. Mi smo pokazali borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala i prizemno je to objašnjavati nekome ko ne želi u tome da učestvuje", istakao je Dodik.

Dodao je da je došlo do skrnavljenje prava i na ostala dva pitanja – PISA i PIRLS.

"Isključiva nadležnost za obrazovanje je na nivou entiteta i kantona", bio je kategoričan Dodik.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE