• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilježavanje 25 godina od egzodusa Srba: Svijeće i vijenci za žrtve "Oluje

Autor SRNA

U organizaciji Vlade Republike Republike Srbije i Vlade Republike Srpske sutra u 19.30 časova u Sremskoj Rači biće obilježen Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u "Oluji".

 Obilježavanje 25 godina od egzodusa Srba: Svijeće i vijenci za žrtve "Oluje Izvor: MONDO

Na početku ceremonije predviđeno je da se na mostu na Sremskoj Rači sretnu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a dočekaće ih Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

U pres-službi predsjednika Srbije Srni je rečeno da je predviđeno da Vučić dođe na most sa strane Srbije, a Dodik sa strane BiH, odnosno Republike Srpske.

"Oni će doći do pola mosta, pozdraviti se sa patrijarhom Irinejem na mostu. Patrijarh će služiti parastos, a pre toga će na mostu biti otkrivena spomen-ploča i položeni venci", rekli su u pres-službi.

Spomen-ploča na mostu biće otkrivena simbolično, uz minut ćutanja i polaganje vijenaca. Ploča će biti uvijek osvijetljena tako da svako ko prođe može da je vidi.

Biće održan i muzičko-scenski program, uz učešće muzičara, glumaca i recitatora, a biće prisutna i djeca iz izbjegličke kolone.

Predviđen je i susret predsjednice Republike Srpske Željka Cvijanović i Dodika sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Anom Brnabić.

Oko 20.00 časova predviđeno je otkrivanje spomen-ploče i polaganje vijenaca, a potom obraćanje srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije.

I služenjem parastosa u banjalučkom hramu Hrista Spasitelja, polaganjem vijenaca na Perduovom groblju u Banjaluci u srijedu, 5. avgusta, biće obilježeno 25 godina od egzodusa srpskog naroda iz Republike Srpske Krajine i zločinačke akcije hrvatske vojske i policije "Oluja".

"Parastos će biti služen u 11 časova, a parastos i polaganje vijenaca kod spomenika stradalim Krajišnicima na Dinari na Perduovom groblju u 12.30 časova", rečeo je u "Veritasu", koji je organizator obilježavanja u saradnji sa lokalnim zajednicama i Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Obilježavanje u organizaciji "Veritasa" biće nastavljeno 6. avgusta u 10.00 časova služenjem parastosa u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu, paljenjem svijeća prema "Mostu spasa", spuštanjem vijenaca u rijeku Unu u 10.45 časova, te polaganjem vijenaca kod spomenika u Tunjici.

Isti dan u hramu Svetoga Save u Svodni u 11.45 časova biće služen parastos i položeni vijenci kod spomen-krsta.

Program obilježavanja završava se u petak, 7. avgusta, služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod Spomen-krsta na Petrovačkoj cesti u mjestu Bravsko/Janjila , dok je u 12.00 časova predviđena posjeta Spomen-sobi u Driniću.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine operaciju "Oluja" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je "Oluja" imala sve karakteristike genocida.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE