• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pljušte kritike iz UN na pripreme Euleksa

Najviši oficir u Misiji UNMIK u pokrajini, portugalski brigadni general Raul Kunja kritikovao način na koji se priprema početak rada misije Euleks

 Pljušte kritike iz UN na pripreme Euleksa Izvor: MONDO

Portugalski general je takodje izrazio čvrst stav da Ujedinjene nacije treba i dalje da ostanu na Kosovu i Metohiji.

General Kunja je u intervjuu za italijanski elektronski magazin "Oservatorio Balkani" iz Rovereta u italijanskoj severnoj pokrajini Trento, ocenio da su zapadne zemlje pokazale nekoherentnost na teritoriji Kosova.

UN je jedini autoritet priznat kao legitiman na Kosmetu, bar medju srpskim stanovništvom, pa bi zato trebalo da ostane tamo, tvdi general.

Kunja, koji je savetnik šefa UNMIK Joahima Rikera, takodje je kritikovao način na koji EU na čelu sa Visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom vodi proces jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, koji, po portugalskom generalu, ne doprinosi stabilnosti Balkana već čini suprotno.

General je, osim toga, izrazio skepticizam prema načinu na koji teku priprema za sprovodjenje misije Euleks.

On je napomenuo da bi prema rezoluciji SB UN 1244, Euleks morao da deluje unutar UNMIK i uspostavljenih struktura policije i pravosudja.

"UN treba da ostanu prisutne bar dok srpska zajednica na Kosovu konačno ne prihvati prisustvo EU, ali da bi to bilo ostvareno, ako se to uopšte ikada dogodi, biće potrebno dosta vremena", ocenio je Kunja.

Srbija i Rusija, stalna članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta, ističu da je misija Euleks ilegalna.

Srbija, takodje, smatra kako EU, slanjem misije u južnu pokrajinu, priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Španija, važna članica EU, koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, saopštila je da neće učestvovati u Euleksu dok ne budu rešena pravna pitanja kako bi ta misija zamenila UNMIK.

Španski ministar spoljnih poslova Migel Anhel Moratinos kazao je kolegama iz EU na prošlomesečnom sastanku na Brdu kod Kranja kako njegova zemlja neće poslati kontigent u sastav Euleksa dok ne bude formalnog prenosa vlasti sa UNMIK.

Portugalija je, takodje, medju zemljama EU i NATO koje nisu priznale jedniostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Portugalski premijer Žose Sokrateš je izjavio da će priznati Kosovo, ali samo posle konsultacija sa vodjama u zemlji i sa predsednikom Republike Anibalom Kavako Silvom.

Predsednik Silva je pak, krajem prošlog meseca kazao kako je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova "nenormalno, jer za to ne postoje odredbe u medjunarodnom pravu".

Šef države je, takodje, zatražio da vlada u Lisabonu veoma pažljivo razmotri eventualnu odluku o priznaju i pri tome izrazio zabrinutost za bezbednost 300 portugalskih vojnika koji služe u medjunarodnim Kosovskim snagama (Kfor).

Portugalska skupština je do sada dva puta razmatrala kosovsko pitanje i stranke su se složile da ta zemlja, za sada, ne da priznanje pošto UN i EU nisu postigli konsenzus.

General Kunja je dalje naveo kako EU svih ovih godina nije postigla ništa u privredi na Kosmetu, osim što je privatizovala nekoliko preduzeća i dala ih nekolicini osoba koje imaju sumnjivu prošlost.

EU je do sada na Kosmet uložila novac na najgori mogući način, i protraćila oko četiri milijarde evra, od čega je 80 odsto otišlo na infrastrukturne projekte i u savetodavne svrhe, a nisu izgradjeni nikakvi proizvodni kapaciteti, primetio je visoki zvaničnik UNMIK.

To znači da se 3,2 milijarde evra vratilo u dve ili tri države čiji je interes da se zatečeno stanje ne menja, zaključio je general Kunja.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE