• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik predlaže da se ambasada BiH u Izraelu preseli u Jerusalim

Autori mondo.ba Autori B.S.

Srpski Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je danas u NSRS da će već u toku dana uputiti zahtjev Predsjedništvu BiH da se izmjesti ambasada BiH iz Tel Aviva u Jerusalim.

 Dodik zahtjev da se ambasada BiH preseli u Jerusalim Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

"Očigledno da je to visoki interes SAD, vidjeli smo to...Zamislite da se u pregovoru Beograd - Priština nalazi stavka ambasada. Zašto mi, ako nam je stalo do podrške, ne bismo to uradili? Dolazi i Palmer (Metju Palmer, specijalni predstavnik Stejt departmenta za zapadni Balkan) u srijedu pa ću reći da preselimo ambasadu BiH," kazao je Dodik danas na posebnoj sjednici NSRS.

Na sastanku Aleksandra Vučića sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom u petak u Vašingtonu, Srbija saglasila da do jula sljedeće godine premjesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Srbija je tako postala postala prva evropska zemlja koja će svoju ambasadu preseliti u Jerusalim i tako slijediti primjer SAD koje su to učinile 2018. godine. Prethodno su Sjedinjene Države priznale Jerusalim kao glavni grad Izraela o čemu nema saglasnosti u međunarodnoj zajednici.

Ubrzo potom je Generalna skupšta UN usvojila rezoluciju o Jerusalimu, kojom se traži povlačenje odluke o priznanju Jerusalima za glavni grad Izraela. Rezoluciju je podržala velika većina od 128 članica svjetske organizacije, a među njima i Srbija.

Bosna i Hercegovina je prilikom tog glasanja bila suzdržana.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Sve u cilju napredka BIH

MONDO REPORTAŽE