• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najavljene sjednice Predsjedništva BiH: Raspravljaće se o malom Šengenu, priznanju Kosova, premještanju Ambasade BiH...

Autor SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da bi 17. septembra, trebala da bude održana redovna sjednica Predsjedništva, kao i dvije vanredne.

 Najavljene sjednice Predsjedništva BiH: Raspravljaće se o malom Šengenu, priznanju Kosova, premještanju Ambasade BiH... Izvor: Mondo/Predsjedništvo BiH

Na sjednicama bi bilo riječi o pristupanju BiH inicijativi "mali Šengen", te inicijativama o premještanju Ambasade BiH u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim i priznavanju samoproglašenog Kosova.

On je potvrdio da je danas uputio zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH na čijem dnevnom redu je prijedlog odluke o pristupanju BiH inicijativi "mali Šengen" zemalja regiona.

Možda će vas zanimati

Prema njegovim riječima, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer, koji danas boravi u Sarajevu, ocijenio je da je ta inicijativa koja podrazumijeva punu slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala, dobra stvar, od toga da se "omekša granica", pa nadalje.

"I kada se pojavila ta inicijativa tražio sam da joj BiH pristupi, a sada sam taj zahtjev i formalizovao jer smatram da je vrijeme da se o tome odlučuje", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da bi bilo važno da se iz Tel Aviva Ambasada BiH izmjesti u Jerusalim i da bi to bio jasan putokaz kojim bi osnažili prijateljstvo BiH sa Izraelom.

Dodik je podsjetio da je Predstavništvo Republike Srpske locirano u Jerusalimu.

"Svjestan sam da će dva člana Predsjedništva vjerovatno biti protiv odluke o premještanju Ambasade u Jerusalim ", naveo je srpski član Predsjedništva.

Treće pitanje posebne sjednice Predsjedništva uputio je hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić, tražeći da BiH donese odluku o tome da prizna Kosova.

"To je legitimno i članovi Predsjedništva imaju pravu da predlažu i pokreću tačke dnevnog reda. Ne vidim problem da bude tema odluka o priznanju Kosova. Ja ću glasati protiv prvi put, a drugi put ću zatražiti zaštitu vitalnog interesa i ta odluka će otići u Narodu skupštinu Republike Srpske", rekao je Dodik.

On je inicijativu Komšića ocijenio kao dobru, jer BiH sada nema odluku ni o priznanju niti o nepriznanju.

"Imaćemo sada priliku da znamo stav BiH, a ne kao sada da iz Federacije BiH kažu – mi priznajemo Kosova, a iz Republike Srpske - mi ne priznajemo. Ovo je dobra prilika da se konačno dođe do jedne odluke. Važno je da se definišu stvari", naglasio je Dodik.

On je napomenuo da, ako BiH ne bude priznala samoproglašeno Kosovo, onda je obaveza svih iz BiH da kažu da se Kosovo ne priznaje.

Dodik je zahvalio Komišiću za tu inicijativu, navodeći da bi bilo neprimjereno da je pokrene on /Dodik/, pa da bude protiv.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE