• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija i Srpska svečanom akademijom u Banjaluci obilježile Dan srpskog jedinstva

Autor Agencije

Na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci održana je svečana akademija "Pohvala srpskom narodu - dan kada je probijen Solunski front", povodom obilježavanja 15. septembra - Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

 Srbija i Srpska svečanom akademijom u Banjaluci obilježile Dan srpskog jedinstva Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je današnji praznik poseban dan za Republiku Srpsku i Srbiju i istakao da je jedinstvo Srba potrebno i danas.

Poručio je da je ponosan što u ovom vremenu predstavlja srpski narod u BiH i što brani interese srpskog naroda, te naglasio da nema naroda u okruženju koji je više dao žrtava za slobodu od srpskog.

Dodik je istakao da je ključno pitanje mir i da se sve mora raditi političkim procesima, te istakao da Srbija, koja je nesumnjivo jača, i RS, kao "druga srpska država na Balkanu", imaju potencijal da izgrade svoj politički stav i da ga ostvare.

On je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na inicijativi da se obilježava Dan srpskog jedinstva.

Predsjednica RS Željka Cvijanović poručila je na svečanoj akademiji da će Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biti simbol zajedništva Republike Srpske i Srbije.

"Naša namjera je da ovaj dan bude prepoznat kao važan datum ne samo u Srbiji i Srpskoj, već u svim krajevima gdje živi naš narod", istakla je Cvijanović.

Naglasila je da današnji datum nije odabran slučajno i da je Solunski front nije bila obična bitka, već bitka za slobodu srpskog naroda.

Kako je istakla, najvažniji frontovi današnjice nisu u rovovima već na političkoj sceni, zbog čega je potrebno stabilno okruženje, a za RS, kako je navela, Srbija ostaje najvažniji partner u svim oblastima.

Na akademiji je puštena i poruka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je naveo da Srbi, ujedinjeni i složni, mogu da prevaziđu sve nedaće, pobijede sve probleme i osiguraju budućnost naše djece.

"Nema viših i važnijih vrijednosti od jedinstva našeg naroda i slobode za koju su se naši preci borili, za koju ćemo se boriti i u budućnosti", poručio je Vučić.

Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Akademiji je prisustvovao i ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, kao izaslanik predsjednika Vučića, kao i brojne zvanice iz RS i Srbije.

U programu su učestvovali glumci iz Banjaluke i Beograda koji su govorili tekst iz drame "Solunci govore" nedavno preminulog novinara i publiciste Antonija Đurića, članovi orkestra Narodnog pozorišta iz Beograda, Policijski orkestar MUP-a Srpske i Gradski tamburaški orkestar Banjaluka.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlucile su da zajednicki praznuju 15. septembar - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na dan kada je prije 102 godine u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mnk

Jel bilo zabranjeno slikanje i snimanje?

MONDO REPORTAŽE