• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaštićeni svjedok o povezanosti Viškovića sa Srebrenicom, predsjednica RS tvrdi - tempirana tema

Autor mondo.ba/SRNA

Zaštićeni svjedok, u procesu protiv Miodraga Josipovića i drugih, izjavio je prije tri godine na Sudu Bosne i Hercegovine da je sadašnji premijer Republike Srpske Radovan Višković učestvovao u transportovanju zarobljenih Bošnjaka iz Srebrenice na mjesto strijeljanja.

 Zaštićeni svjedok o povezanosti Viškovića sa Srebrenicom, predsjednica RS tvrdi - tempirana tema Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/Rainer Lesniewski

Isti svjedok tvrdi da je premijer Višković imao ulogu i poslije rata, i to u premještanju masovnih grobnica.

Radi se o iskazu svjedoka čiji je identitet zaštićen i koji je još 2017. godine imenom i prezimenom na Sudu BiH iznio tvrdnju da je aktuelni premijer RS Radovan Višković poslije rata učestvovao u premještanju masovnih grobnica, objavio je sarajevski portal Istraga.ba.

Ovaj portal je tim povodom uputio pitanja Tužilaštvu BiH o tome da li su ikada provjerili navode zaštićenog svedoka, ali im još nije odgovoreno.

U međuvremenu, iz Memorijalnog centra Srebrenica pozvali su na pokretanje istrage.

"Ohrabrujemo članove porodica žrtava, ali i sve savjesne građane BiH, da zatraže od Tužilaštva BiH poduzimanje istražnih radnji, podnošenjem krivičnih prijava protiv Viškovića, smatrajući da su informacije dostupne u javnosti dovoljan osnov za podnošenje krivične prijave i pokretanje istrage", naveli su.

Portal Istraga.ba objavio je video snimke svjedočenja zaštićenog svjedoka na kojima on govori o tome da je Višković učestvovao u transportovanju zarobljenih Bošnjaka iz Srebrenice na mjesto streljanja, a poslije rata i u premještanju masovnih grobnica.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da joj djeluje kao namjerno puštena priča o lažnom svjedoku u vezi sa premijerom Radovanom Viškovićem da bi se pažnja javnosti skrenula sa potresa u SDA - odlaska Aljoše Čampare.

"U vrijeme kad Republika Srpska i Srbija proslavljaju praznik srpskog jedinstva, a bošnjački političari Džaferović, Izetbegović i Komšić histerišu zbog Dodikove posjete zvaničnom Zagrebu, izgleda da je napad na Viškovića spasonosna tema za kontaminirano Sarajevo. Od Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske čuli smo o nekredibilnosti tog svjedoka i njegovim lažnim svjedočenjima pred Sudom BiH", istakla je Cvijanovićeva.

Na pitanje Srne da prokomentariše napade na premijera Viškovića, predsjednik Srpske je rekla da je to tempirana tema i da je namjera da se diskredituje još jedan Funkcioner Republike Srpske.

"Nažalost, nagledali smo se svega i svačega u okviru i međunarodnog sudovanja i onog na nivou BiH, tako da vidimo i nevino osuđene, ali i ratne zločince koji se šepure po BiH, a ni jedan sud niti je htio, niti se usudio da ih osudi jer se to nije uklapalo u osmišljenu političku konstrukciju", konstatovala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da niko normalan nema ništa protiv da pravosudni organi rade svoj posao i da istražuju sve što treba od ratnih zločina do bilo kojeg oblika kriminala ili korupcije.

"Ali, imati s jedne strane takve optužbe, a s druge strane tvrdnje da je riječ o svjedoku koji je psihički poremećen i koji je za novac lažno svjedočio, a onda sve to eksploatisati medijski, i to baš kad je na sceni opšta pometnja u političkom Sarajevu, onda to zaista djeluje s lošom namjerom", naglasila je Cvijanovićeva.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE