• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbijen zahtjev Ali Gašija

Ustavni sud BiH odbio je danas zahtjev Muhameda Ali Gašija i drugih za donošenje privremene mjere kojom bi se ''odmah naložio prekid izdržavanja kazne do donošenja odluke po apelaciji''.

 Odbijen zahtjev Ali Gašija Izvor: MONDO

Muhamed Ali Gaši osuđen je prošle godine u Kantonalnom sudu u Sarajevu na 20 godina zatvora zbog udruživanja u zločinačku organizaciju.

Presuda je izrečena i Ali Gašijevom bratu Azizu Gašiju, te Amiru Kasumiću, Enginu Prohi, Muharemu Čauševiću, Edinu Hoti i Sinanu Ljuci. Oni se terete i za iznudu, nasilničko ponašanja, zelenaštvo, bespravnju gradnju, pranje novca, pokušaj ubistva i ubistvo.

Na sjednici je usvojena apelacija Rajka Mileševića i drugih koji se odnosi na naknadu ratne štete, podnesenu zbog neizvršenja više rješenja o izvršenju Osnovnog suda u Banjaluci. Zbog nemogućnosti apelanata da realizuju izvršenje pravosnažnih sudskih odluka povrijeđeno je njihovo pravo na pravično suđenje prema Ustavu BiH i Evropskoj konvenciji u odnosu na pravo na izvršenje pravosnažne sudske odluke i pravo na imovinu prema Ustavu BiH.

Na sjednici su riješene i 292 pojedinačne apelacije, od čega je riješeno 26 apelacija u meritumu, 45 apelacija je odbačeno zbog očigledne nedopustivosti, a 221 apelacija je odbačena zbog drugih razloga nedopustivosti, saopšteno je iz Ustavnog suda.

Ustavni sud je u više meritornih odluka utvrdio povredu prava na pravično suđenje zbog nerazumne dužine trajanja postupka pred sudovima i upravnim organima, napomenuvši da ovaj pravni problem konstantno prisutan u praksi.

Tokom sjednice Ustavni sud je riješio pet zahtjeva za donošenje privremenih mjera, a u 10 od 17 meritornih odluka Ustavni sud raspravljao je o povredi prava na pravično suđenje zbog nerazumne dužine trajanja postupka.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE