• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatski šef diplomatije u Mostaru: Snažno zagovaramo promjenu Izbornog zakona BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Hrvatska snažno zagovara implementaciju svih presuda Ustavnog suda BiH i promjenu Izbornog zakona BiH kako bi se garantovalo da tri naroda i ostali građani biraju vlastite političke predstavnike na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, poručeno je iz Mostara.

 Hrvatski šef diplomatije u Mostaru: Snažno zagovaramo promjenu Izbornog zakona BiH Izvor: FENA

Ministar spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je danas u Mostaru kako mu je čast i zadovoljstvo što je danas na Sveučilištu u Mostaru održao predavanje o 25. godišnjici Dejtonskog sporazuma, o tome što je Sporazum značio na početku i kakvi su rezultati tog sporazuma 25 godina od njegovog potpisivanja.

"Hrvatska je iskreni zagovornik evroatlantskog puta BiH te joj je, kao članici EU, u interesu stabilna, funkcionalna i prosperitetna Bosna i Hercegovina, kojoj sam i sam prijatelj. Sva tri naroda Bosne i Hercegovine trebaju biti, i jesu konstitutivni i jednaki," kazao je Grlić Radman u izjavi za novinare.

Dodao je kako su proteklih 25 godina pojedini dijelovi Dejtonskog sporazuma "derogirani 'puzajućim' reformama" te da su te promjene išle na štetu hrvatskog naroda u BiH.

"Republika Hrvatska snažno zagovara implementaciju svih presuda Ustavnog suda i promjenu Izbornog zakona, koja će za sva tri naroda i ostale građane Bosne i Hercegovine jamčiti biranje vlastitih predstavnika na svim razinama vlasti," istaknuo je Grlić Radman.

Kada je u pitanju Predsjedništvo BiH, Grlić Radman konstatovao je da je zamišljeno da u Predsjedništvu sjede predstavnici konstitutivnih naroda što, po njegovim riječima, sada nije slučaj.

"Želimo da se to promijeni i da se poštuje duh Dejtonskog sporazuma i njegove formulacije, kojim je i dogovorena budućnost Bosna i Hercegovina prije 25 godina. BiH je država dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bošnjačkog, hrvatskog i srpskog. Želimo da politički lideri shvate vlastitu odgovornost u interesu ovih naroda i da se dogovore o budućnosti Bosne i Hercegovine, kao i da se promjeni Izborni zakon koji ide na štetu hrvatskog naroda," kazao je ministar Grlić Radman.

Ministar je ovom prilikom naveo i kako je impresioniran aktivnostima koje provodi Sveučilište u Mostaru (SUM).

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE