• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK: Pomoću mobilnog tima će glasati i oni koji su u izolaciji, a nemaju rješenje i nalaz

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Centralna izborna komisija BiH usvojila je dva pravilnika. Odnose se na glasanje birača putem pošte izvan BiH i na ostvarivanje prava glasa birača koji su pozitivni na virus korona i/ili su u izolaciji, a o tome nemaju medicinski nalaz ili rješenje nadležnog organa.

 Izbori BiH glasanje u izolaciji Izvor: Kurir/Dado Đilas

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH usvojila je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o sprovođenju izbora u BiH, koji se odnosi na glasanje birača putem pošte izvan BiH i na ostvarivanje prava glasa birača koji su pozitivni na virus korona i/ili su u izolaciji, a o tome nemaju medicinski nalaz ili rješenje nadležnog organa.

Usvojenim aktom je propisano da u uslovima izuzetno otežanog ili prekinutog poštanskog saobraćaja uzrokovanog epidemijom virusa korona, kao i u slučaju znatno otežanog poštanskog saobraćaja sa prekookeanskim zemljama, birač može dostaviti nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH povratnu kovertu za CIK BiH u posebnoj koverti koja sadrži poštanski žig zemlje iz koje glasa.

Povezano

Datum na poštanskom žigu ne smije biti nakon 15. novembra, odnosno za glasanje za Gradsko vijeće Mostara 20. decembra.

Na osnovu informacija iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara i poštanskih operatera u BiH, CIK je usvojio odluku o listi zemalja kojima će biti omogućena dostava glasačkih paketa posredstvom diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH.

Na listi su Australija, Kanada, Mađarska, Finska, Rusija i SAD.

Biračima koji iz tih država glasaju preko pošte sada je omogućeno da svoje glasačke pakete poštom dostave na adresu pripadajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u inostranstvu, uz napomenu da na koverti za diplomatsko-konzularno predstavništvo BiH naznače "Za CIK BiH, glasački paket - ne otvaraj".

CIK BiH će Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara dostaviti pismo sa instrukcijama o postupanju diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u inostranstvu u vezi sa prijemom i slanjem ovih paketa, a birače izvan BiH koji glasaju putem pošte informisaće o načinu povrata glasačkog paketa ukoliko je država iz koje glasaju na listi zemalja koju je utvrdila ova izborna komisija.

Izmjenama i dopunama Pravilnika o sprovođenju izbora u BiH biračima koji su pozitivni na virus korona i/ili su u izolaciji, odnosno koji su hospitalizovani, omogućeno je da ostvare pravo glasa putem posebnog mobilnog tima i u slučaju kada ne posjeduju medicinski nalaz ili rješenje nadležnog organa.

U tom slučaju oni su dužni da podnesu zahtjev opštinskoj ili gradskoj izbornoj komisiji, a moći će ostvariti biračko pravo ako se njihovo ime bude nalazilo u evidenciji podataka nadležnih institucija o ovim kategorijama birača, saopšteno je iz CIK-a BiH.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE