Slučajno ili namerno meštani sela Adorjan kraj Kanjiže ovogodišnji svinjokolj organizovli su na dan koji, svi koji smo živeli u SFRJ, najviše pamtimo baš po tome.
Bilo je to neko davno vreme, kada se sedalo u "stojadina" pa pravac u selo kod babe i dede. A onda: svinjče pod nož, kazan pun čvaraka, pa malo kobasice, pa malo mesa u pušnicu...
Kasnije tokom dana nazad za Beograd, sa punim gepekom mesa, dok "stojadin" glisira po autoputu.
U Adorjanu, selu sa oko 1.500 stanovnika danas se zguralo preko četiri,pet hiljada ljudi iz okoline, ali i iz susednih država: Mađarske, Rumunije, Slovačke.
Oni su tu da nastave tradiciju, na četvrtom tradicionalnom Svinjokolju sa slamom.
Čara Boršoš, preduzetnik i glavni organizator ove manifestacije objašnjava nam da tradicija mora da se neguje:
"Živimo u vreme tranzicije, ali mi mlađi ne želimo da zaboravimo tradiciju. Znalo se oduvek da se svinje kolju krajem novembra, ali poslednjih godina toga je sve manje i manje. Zato smo ovu manifestaciju i pokrenuli pre četiri godine, da se ne zaboravi", kaže Boršoš.
SVINJOKOLJ SA SLAMOM
Iako je u pitanju čin ubijanja svinje na vrlo svirep način, sveprisutno je oduševljenje, pa čak i onih najmlađih.
Za nas "dođoše" koji prvi put prisustvujemo tome, usledio je potpuni šok kada su svinju od 250 kilograma njih četvorica dovukli, ubili maljem u čelo, prekrili slamom i zapalili je.
Kao učesnik u takmičenju pravljenja kobasica našla se cela sportska redakcija TV Panonija iz Novog Sada. Nema veze što nije priznat sport, važno je da se takmiče
Da šok bude veći, dok se odvijala ova drama u životu svinje, u pozadini su muzikanti, obučeni u crveno, sve vreme sviruckali neku veselu, narodnu, mađarsku melodiju.
Spržiše jadno svinjče dok si lupio dlanom o dlan. Kakvi majstori zanata! Ali, tradicija je tradicija, a to nam potvrđuje i glavni majstor Jožef Orove, poznati mesar iz Čerdevika.
"Zanat sam naučio od svog dede i ovim se bavim više od 40 godina. Više ne koljem za pare, samo idem po svinjokoljima i manifestacijama, kada me zovu. Koljem po Srbiji i Mađarskoj", kaže Jožef.
I na kraju ovog strašnog čina, aplauz. Omanji čovečuljak sa mikrofonom u ruci dao je odjavnu reč i poželeo prisutnima dobar provod u nastavku programa - takmičenju u pravljenju kobasica i hurki (nešto slično švargli).
Kada se takmičenje završi, brojni posetioci pohrliće da degustiraju ove svinjske đakonije, jer ovi ljudi koji su se danas okupili u Adorjanu gastronomi su u svakom smislu, i kada se kolje i kada se sprema i kada se jede.
(Goran Sivački / Stefan Stojnović)