• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog otpada žalba Evropskom parlamentu

Autori mondo.ba Autori SRNA

Banijska demokratska stranka iz Dvora će obavijestiti Evropski parlament o pritisku koji hrvatska Vlada vrši na ovu sredinu kada je riječ o izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada.

 Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

dvor Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Predsjednik stranke Petar Cvetanović izjavio je da je odluka o lokaciji za odlagalište na Trgovskoj gori politička.

"Vlada svoju nesposobnost i nedjelovanje želi da prebaci nama u dvorište i da nam za male pare `utrape` taj otpad", rekao je Cvetanović.

On smatra da se na lokalnu zajednicu vrši pritisak, te da se nastoji dopremiti radioaktivni otpad bez nekih značajnijih ulaganja.

"Ako lokalna zajednica kaže energično `ne` - ne vjerujem da država ima hrabrosti i smjelosti da svojom odlukom praktično ovo stanovništvo istjera jer vjerujem da bi se u slučaju realizacije odluke o izgradnji odlagališta stanovništvo masovno iselilo, a budući da se već radi o devastiranom području, ne vjerujem da smiju ići do kraja", kaže Cvetanović.

On je rekao da ova stranka aktivno radi na izjašnjavanju građana kroz mjesne odbore što, kako je on naveo opštinska vlast odugovlači.

Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Marijana Petir smatra da Hrvatskoj ne treba odlagalište radioaktivnog otpada i poručuje da odgovorna vlast treba da komunicira sa lokalnim stanovništvom, što nije slučaj u Hrvatskoj.

Ona ističe da investicija kao što je izgradnja centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u opštini Dvor ne može donijeti veće dobro od sačuvane okoline, prirode, eko-proizvodnje i eko-turizma.

Petirova je sinoć na konferenciji o temi "Treba li Dvoru odlagalište radioaktivnog otpada" u Dvoru navela da je u Hrvatskoj, prema Strategiji zbrinjavanja radioaktivnog otpada, do sada kroz različita medicinska ili naučna istraživanja nastalo samo 7,5 metara kubnih nisko i srednje radioaktivnog otpada.

Prema njenim riječima, procjena je da će do kraja radnog vijeka Nuklearne elektrane Krško, koji je produžen do 2043. godine, nastati još 10 metara kubnih, što će biti ukupno 17,5 metara kubnih radioaktivnog otpada.

"Smatram da zbog te količine Trgovska gora ne bi trebalo da bude izabrana, smatram da bi Vlada Hrvatske trebalo da razgovara sa slovenačkom stranom koja je utvrdila lokaciju, dobila dozvolu, ima mjesta za sav radioaktivni otpad ali nisu išli u postupak planiranja dijela otpada koji je obaveza Hrvatske jer hrvatska strana nije otvorila razgovore", kaže Petirova.

Petirova je rekla da su na ovu konferenciju pozvani svi predstavnici nadležnih hrvatskih institucija, ali da se niko nije odazvao i uputili su na svoje zvanične veb stanice.

"Ja bih njih uputila na Arhusku konvenciju i rekla da to moraju jako dobro pročitati jer komunikacija s javnošću znači dijalog, pružanje relevantnih informacija i slušanje onog što nam javnost ima reći, a potom donošenje odluka", poručila je Petirova.

Ona je izrazila žaljenje zbog takvog, neprimjerenog ponašanja vlasti, posebno zbog činjenice jer je "cijeli kraj na nogama i da se priključuju i zabrinuti stanovnici i funkcioneri iz susjedne BiH".

Petirova je izrazila žaljenje što je hrvatsko Ministarstvo zaštite okoline izdalo saglasnost na Strategiju, jer je rijeka Una u ketegoriji preventivne zaštite.

"Tako da mi se čini da su i naša ministarstva odradila jedan jako loš posao, ne vodeći računa o stvarnom stanju i zakonskim regulativama, nego su se nabacivali brojkama i biće velika sramota ako tako loše dokumente u kojima se pominju različiti podaci pošalju pred Evropsku komisiju", rekla je Petirova.

Ona je ponovila da glas lokalnog stanovništva treba uvažavati i da postoji instrument referenduma "koji nije obavezan za donosioce odluka, ali je nešto što je jasan signal svakom ko je na poziciji da može da donosi odluke".

"Meni je žao što Vlada Hrvatske i sva nadležna državna tijela koja su zadužena za ovu problematiku odbijaju direktnu i realnu komunikaciju sa lokalnim stanovništvom, takvo ponašanje je protivno Arhuskoj konvenciji i ukoliko se takav način postupanja državnih tijela Hravatske nastavi prema lokalnom stanovništvu, mislim da ćemo i mi morati koristiti mehanizme Arhuske konvencije", izjavila je Petirova.

Konferenciju "Treba li opštini Dvor odlagalište radioaktivnog otpada" organizovali su lokalna akcijska grupa "Una" i Kancelarija poslanika Marijane Petir - klub poslanika Evropskog parlamenta.

Stanovnici opštine Dvor u Hrvatskoj protive se izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora i ne vjeruju u obećanje da odlagalište neće negativno uticati na životnu sredinu.

S obzirom da je planirana lokacija udaljena oko dva i po kilometra od Novog Grada u Republici Srpskoj i u neposrednoj je blizini izvorišta vode u naselju Mlakve, od aprila je u ovoj opštini peticiju protiv odlaganja radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori potpisalo više od 5.000 stanovnika.

Osim toga, u aprilu je šest opština u slivu rijeke Une - Novi Grad, Kostajnica, Bosanska Krupa, Bužim, Cazin i Velika Kladuša potpisalo zajedničko pismo kojim od nadležnih entitetskih i BiH institucija traže hitno pokretanje aktivnosti s ciljem zaustavljanja izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor u Hrvatskoj.

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE