• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nesuglasice zbog nuklearnog otpada

Od kada je Hrvatska izabrala Trgovsku goru kao lokaciju za odlagalište nuklearnog otpada, na samo tri kilometra od granice sa BiH, pobunile su se lokalne zajednice sa obje strane, a nadležne institucije u BiH su hitro reagovale.

11.jpg Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
kasarna Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Iako je trenutno zatišje dok hrvatska strana čeka da se završe ˝Strateške procjene uticaja na okolinu nacionalnog programa zbrinjavanja radioaktivnog otpada˝, u decembru prošle godine Narodna skupština Republike Srpske usvojila je rezoluciju protiv odlaganja radioaktivnog otpada u Dvoru, a isto planira i Parlament Federacije.
Sa Hrvatske strane tvrde da ima još mnogo vremena dok ovo odlagalište bude izgrađeno, a nadležne bh institucije kažu da će se svim sredstvima boriti protiv ovog projekta.


Državna agencija za radijacijsku sigurnost BiH prati dešavanja sa planiranom izgradnjom nuklearnog otpada koji Hrvatska namjerava uskladištiti u blizini granice sa BiH i spremni su za dalje aktivnosti jer je formirana i radna grupa koja će raditi na ovom slučaju, kaže Emir Dizdarević, direktor Agencije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

˝Radi se o tome da smo mi formirali tim, imamo predstavnike institucija, ostvarili smo kontakte sa međunarodnim ekspertima, vidjeli koga ćemo uključiti u taj naš tim ako Hrvatska krene sa detaljnijim istraživanjima i zatraži od nas očitovanje da li i BiH želi da se uključi u ta istraživanja˝, kaže Dizdarević.

Zabrinutost pograničnih lokalnih zajednica u blizini planiranog odlagališta i dalje postoji, iako se situacija smirila uključivanjem nadležnih entitetskih i državnih institucija u kompletan slučaj.

Tako je na inicijativu Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, u decembru prošle godine, entitetska skupština usvojila rezoluciju protiv odlaganja nuklearnog otpada u opštini Dvor, kojom se traži od nadležnih organa Hrvatske obustavljanje ovog projekta na pomenutoj lokaciji.

˝Do sada nije zabilježen takav slučaj u svijetu da jedna zemlja, jedna država gradi odlagalište radiaktivnog otpada na granici druge države koja takav otpad ne posjeduje˝, kaže Svjetlana Radusin, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine.

U Rezoluciji se poziva i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine da preduzme sve aktivnosti na donošenju posebne rezolucije na nivou Bosne i Hercegovine, a sličnu rezoluciju planiraju donijeti i u Parlamentu Federacije BiH.

Stari rudnici Trgovske gore, te kasarna Čerkezovac u opštini Dvor, u Republici Hrvatskoj, koji su planirani za izgradnju i odlaganje nukleranog otpada, nalazi se samo tri kilometra od rijeke Une, te svega 500 metara vazdušne linije od glavnog izvorišta pitke vode u Novom Gradu, a s obzirom da je to trusno područije, Dizdarević ističe da ova lokacija nije pogodna za odlagalište.

˝Prema nekim nagovještajima koje mi imamo sada i nekim geološkim kartama, to područije gdje su oni namijenili da rade ovaj objekat, jednim površnim gledanjem - ne zadovoljava one osnovne kriterijume˝, kaže Dizdarević.

Sa druge strane, iz hrvatskog Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost tvrde da je Trgovska gora jedina lokacija koja je u opticaju, te da je projekt u fazi izrade ˝Strateške procjene utjecaja na okoliš nacionalnog programa zbrinjavanja radioaktivnog otpada˝.

Na pitanje kada bi trebala početi gradnja, poslali su dopis u kojem stoji:

˝Uspostava Centra se odvija u tri faze. Prva, u kojoj bi se u Centru privremeno skladištio otpad porijeklom s teritorija RH bi trebala započeti kad se ishode sve potrebne dozvole i dokaže sigurnost postrojenja. Očekivano - oko dvije godine. Druga faza, privremeno skladištenje nisko i srednje radioaktivnog pogonskog otpada iz NE Krško trebala bi započeti do 2023. (sukladno Međudržavnom sporazumu), a treća faza koja uključuje izgradnju i pogon trajnog odlagališta radioaktivnog otpada ne bi započela prije 2043.“

Trenutno, radioaktivni otpad se skladišti u Institutu "Ruđer Bošković" u centru Zagreba, dok se nuklearni otpad skladišti u Nuklearnoj elektrani Krško, stoji u dopisu.

Iako sa hrvatske strane ubjeđuju da nema opasnosti od ovog otpada, Dizdarević podsjeća da se ranije pričalo i o drugim lokacijama za odlagalište, ali su one, mišljenja je Dizdarević, odbačene političkim putem, jer osim direktne opasnosti po okolinu i zdravlje građana, ovakvo jedno odlagalište ima i negativne ekonomske posljedice.

˝Imate jednu indirektnu zabrinutost koja nastaje time da vi ekonomski ugrožavate to područije ako želite da napravite takav objekat, jer njihovi proizvodi, pogotovo poljoprivredni proizvodi, s obzirom na stupanj znanja iz ove oblasti stanovništva koje živi tu i okolnog stanovništva, mogu izgubiti na svojoj vrijednosti i cijeni˝, pojašnjava Dizdarević.

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE