Mali Sengen Srbija Albanija Makedonija

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Region

Tri zemlje u ''malom Šengenu'', pozvana i BiH

Autor Agencije
Autor Agencije

Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija potpisale deklaraciju o formiranju tzv. ''malog Šengena''. Upućen poziv Bosni i Hercegovini.

balkan  mapa bih, kosovo crna gora Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ

U Novom Sadu je održan trilateralni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s premijerima Albanije i Sjeverne Makedonije Edijem Ramom i Zoranom Zaevim, a glavna tema sastanka bilo je bolje povezivanje tržišta u regiji i prijedlog  predsjednika Srbije o uspostavljanju "malog Schengena".

Nakon sastanka Vučić je naveo kako je cilj svih sagovornika da se do kraja 2021. granice triju zemalja prelaze samo uz ličnu kartu, javlja RTS.

"Dokument koji ćete vidjeti zasniva na implementaciji četiri ključne slobode koje su međunarodno prihvaćene - sloboda protoka roba, kapitala, usluge i ljudi", rekao je Vučić.

Naveo je kako građani sve tri zemlje zaslužuju bolji život i veći životni standard.

Takođe je naglasio kako je cilj da se stvore uslovi da se granice sve tri zemlje prelaze samo uz osobnu iskaznicu.

"Naš je cilj da do kraja 2021. napravimo uslove da maksimalno, uz ličnu kartu, možete da pređete svaku od naših granica. Mi danas s Albanijom tu mogućnost nemamo, ali vjerujem da ćemo nakon nekog narednog sastanka moći kazati da vam nije potrebna putovnica za prelazak albanske granice i obrnuto", navodi Vučić.

Izrazio je uvjerenje da će na sljedećim sastancima biti dogovorena ta mogućnost.

"Vjerujemo da možemo skratiti čekanje kamiona na našim granicama, jer po analizi Svjetske banke 26 miliona sati naši kamionu gube na granici. To bi bila velika ušteda, i imali bi veći novac za veće plate", objasnio je predsjednik Srbije.

Rama: Drugi su dobrodošli da se pridruže

Predsjednici vlada Albanije Edi Rama i Sjeverne Makedonije Zoran Zaev pozdravili su današnje usvajanje deklaracije ocjenjujući je kao istorijski uspjeh.

Rama je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Zaevim istakao da je ovo dragocjen sastanak sa značajnim ishodom, te da se u deklaraciji govori o šestorki Balkana.

On je rekao da se ovaj sastanak nije iznenada desio, te da nije cilj nikakva ekskluzivnost, nego je to korak preduzet da bi bio obezbijeđen opšteinkluzivni proces.

"Imamo priliku više da uradimo, a da ne čekamo druge da nam daju više. Moramo da uradimo više za dobrobit naših građana, slobodu kretanja robe, kapitala, usluga i ljudi na ovoj teritoriji", rekao je Rama i kao primjer naveo da građani ovih zemalja potroše 26 miliona sati čekanja na graničnim prelazima.

Rama je rekao da postojanje otvorenih pitanja u regionu ne bi trebalo da spriječi zemlje regiona da se dogovaraju o onome što se tiče svih građana regiona.

"Mi ne možemo više da čekamo. Tri zemlje /BiH, samoproglašeno Kosovo, Crna Gora/ nisu isključene, i dobrodošle su da se pridruže na sljedećem sastanku na stvaranju zajedničkog prostora", rekao je Rama i odbacio kritike stvaranja zajedničkog prostora.

Rama je rekao da je bitna promjena da danas ove zemlje za ovo okupljanje nisu imale mentora iz Brisela i prijateljskih i partnerskih zemalja, nego ih je okupila potreba da razvijaju svoje ekonomije, smanje stope nezaposlenosti, da se bore protiv kriminala i ilegalnih migracija, poboljšaju život svojih građana, ubrzaju dinamiku razvoja i ispoštuju četiri slobode EU u samom srcu Evrope.

"Jasno smo u deklaraciji stavili do znanja da nećemo čekati u mjestu, a da ne činimo ništa, hoćemo da idemo naprijed. Zajednički cilj je da budemo dio veće evropske porodice, ali dok ona ima svoje unutrašnje probleme, mi ne možemo biti taoci prošlosti ili neslaganja", rekao je Rama.

On je rekao da je poruka skupa da ovo nije neki drugorazredni region i da u njemu ne žive drugorazredni građani, kao i da to nije mjesto za sprovođenje eksperimenata, nego je sve u funkciji evropske budućnosti i djece.

"Ne dovodi se u pitanje postojanje problema, ali ne možemo da budemo njihovi taoci. Lakše se držati za rovove, ali to je najgore što možemo uraditi našoj djeci", rekao je Rama.

On je naveo da bi do 2021. godine ova teritorija Balkana trebalo da bude oblast gdje su četiri slobode EU ne samo stremljenje, već i realnost, odnosno da sloboda kretanja da bude ista kao u "šengenskoj oblasti".

"Ko god uđe u naš region biće slobodan da se kreće u svim njegovim dijelovima. Dogovoreno je da postoji puna volja da se ovo uradi sa svim zemljama regiona. Ovo je istorijski uspjeh", rekao je Rama.

Zaev je rekao da je glavni cilj ove deklaracije konkretno veći ekonomski standard za građane zemalja regiona, više novca, nova radna mjesta, zapošljavanje, pravo mladim da jednostavnije uče, studiraju u bilo kom drugom regionu i lakše se zaposle, da kompanije zapošljavaju svuda u regionu, veći rast BDP-a i drugo.

"Smatram da će Balkan na ovaj način biti definitivno više poštovan u svijetu, konkurentniji i daleko privlačniji i našim građanima da ostanu da žive i rade, ali i stranim investitorima koji će moći da prave planove na osnovu širokih resursa koje nudi region", istakao je Zaev.

On je rekao da će na ovaj način zemlja Balkana dobiti daleko više poštovanja od EU, ako dokažu da imaju domaće kapacitete, te pozvao sve druge iz regiona da se priključe inicijativi.

"Šaljemo poruku da politički odnosi u regionu postaju jednostavniji i da Balkan više nije bure baruta, već region mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja, region 21. vijeka, posvećen evropskim integracijama. Imamo ogromnu želju da preduzmemo sljedeći korak, smatramo da ćemo time podstaći naše građane da sarađuju, kao EU da sarađuje sa našim regionom", rekao je Zaev.

On je rekao da je 2021. godina cilj da ovaj region bude otvoren.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader