Mere karantina koje su uvedene na teritoriji cele Italije, najteže pogođene evropske zemlje virusom Kovid-19, produžene su do 13. aprila. Italijanski zvaničnici navode da virus usporava, ali i da je važno sprečiti nova žarišta.
Situacija sa epidemijom virusa Kovid-19 na severu Italije, posebno sa regionima Lombardija, Emilija-Romanja i Veneto, i dalje je dramatična, a sada se i jug te zemlje suočava sa povećanim rizikom.
Italijanski ministar regionalnih poslova Frančesko Boča rekao je da će „povratak u normalu“ po ukidanju blokada biti postepen i da će vlasti „uključiti jedan po jedan prekidač“.
„Italijani su suočeni sa testom zrelosti. Stručnjaci kažu da smo na dobrom putu i da mere koje smo uveli daju rezultate", rekao je italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca u obraćanju Senatu povodom epidemije u Italiji, dodavši da će „oporavak biti postepen".
Prema njegovim rečima, iako virus usporava i podaci o situaciji sa novozaraženima se postepeno poboljšavaju, „moraju se izbeći greške".
U Italiji je do sada potvrđeno više od 100.000 slučajeva zaraženih virusom Kovid-19, a istraživanja pokazuju da svaki drugi Italijan strahuje od gubitka člana porodice, ali i od gubitka radnog mesta usled uvedenih mera i neizvesnosti.
Istraživanja su pokazala da su posete supermarketima opale za više od 50 odsto u odnosu na početak epidemije u Italiji. Najprodavaniji proizvodi u supermarketima su osnovne potrepštine - hleb, mleko, brašno, šećer, meso, dugotrajno mleko, ali i proizvodi za ličnu higijenu, dezinfekciju i zamrznuta hrana
Sve oštrijim merama u Italiji, strožim kaznama za prekršioce, i sve većim brojem ljudi koji gube radna mesta i mogućnost za zaposlenje ili makar povremeni rad, situacija se pogoršava.
Prema nedavnim anketama, zabrinutost građana Italije najčešće je vezana za posao i polovina Italijana strahuje od gubitka posla emogućnosti za plaćanje tekućih računa (34 odsto).
U regionu Pulja na jugu Italije broj ljudi kojima je potreba pomoć za hranu je povećan za 25 odsto usled uvedenih mera karantina i nemogućnosti da dobiju makar privremeno zaposlenje, procenjuje udruženje Coldiretti.
Najviše poteškoća u snabdevanju hranom zabeleženo je na jugu sa više od 530.000 ljudi kojima je neophodna pomoć u Kampaniji, više od 364.000 na Siciliji i skoro 283.000 u Kalabriji.
Međutim, pomoć je potrebna i za 235.000 ljudi u finansijskom centru Italije, Lombardiji, za ljude suočene sa ekonomskim posledicama epidemije.
U mnogim mestima potrošači su prijavljivali znatna povećanja cena voća i povrća na pijacama, supermarketima i u drugim prehrambenim objektima.
Italijanski mediji javljaju da su cene povrća u trgovini na veliko znatno povećane, te je u poređenju sa 1. martom cena šargarepe na veliko udvostručena sa 0,40 evra na 0,80 evra za kilogram, dok su cene tikvica i brokolija povećane za 80 odsto.
Upotreba zaštitnih maski je povećana, pa je u periodu od sedam dana skočila sa 54 na 70 odsto. Razlog može biti ne samo uverenje Italijana da maska štiti od širenja virusa, već mogućnost da je uopšte pronađu u prodaji.
Prema merama koje je italijanska vlada uvela da bi sprečila širenje virusa, svi građani moraju biti u svojim domovima, izuzev odlaska u kupovinu namirnica, u apoteku, kod lekara ili na posao, uz popunjen formular kojim se obrazlaže razlog napuštanja mesta prebivališta.