Travnjaci mogu biti zeleni i gusti ako ih nahranite jednim čarobnim kuhinjskim otpadom.

Ako vaš travnjak izgleda žuto i istanjeno, vjerovatno mu nedostaju neki esencijalni hranljivi sastojci, ali uz odgovarajuću prehranu može ponovo da izgleda zeleno i zdravo.
Travnjacima su potrebna tri osnovna hranljiva sastojka da bi pravilno rasla: kalijum, fosfor i azot. Međutim, ne morate da trošite mnogo novca kako biste dobili gust, živopisan zeleni travnjak jer organski metod koji travi može da da hranljive sastojke već stoji u vašoj kuhinji.
Stručnjaci za njegu travnjaka otkrili su da postoji prirodan način da date hranljive sastojke vašim travnjacima i to uz pomoć ostataka kafe!
"Kafa ne samo da nas može da razbudi ujutru, već može da razbudi i naše travnjake. Za nas je kofein magija razbuđivanja, a za travnjake su to minerali - azot i fosfor", kažu stručnjaci i dodaju:
"Oni su đubrivo sa sporim oslobađanjem, suprotno od većine sintetičkih proizvoda. Omogućavaju našim travnjacima da koriste hranljive materije tokom dužeg vremenskog perioda, osiguravajući kvalitetniji travnjak duže vrijeme."
Kako nanijeti talog kafe na travnjak
Talogu kafe može se naći mjesto ne samo u vašim omilljenim napicima, već i u vašim baštenskim aktivnostima. Ovaj prirodni otpadni materijal, ako se pravilno koristi, može značajno poboljšati zdravlje vašeg travnjaka, snabdjevajući ga važnim hranljivim materijama.
Proces je jednostavan: sve što vam je potrebno je iskorišćeni talog kafe. Nakon što završite sa pripremom kafe, sakupite talog iz aparata i odložite ga u kontejner. Sljedeći korak je sušenje – raširite talog na plehu i ostavite ga da se osuši tokom jednog dana. Važno je da izbjegavate upotrebu vlažnog taloga, jer može stvoriti gust sloj koji otežava prodor vode u zemljište.
Kada se talog osuši, imate dvije opcije. Možete ga umiješati u kompost, što će ga dodatno obogatiti, ili ga posuti direktno po travnjaku. Za optimalne rezultate, dovoljno je posuti jednu šolju taloga kafe po kvadratnom metru travnjaka.
Međutim, budite oprezni i ne pretjerujte sa količinom. Talogu kafe se preporučuje da se nanese u tankom sloju jer je kiseo, a u većim količinama može negativno uticati na travu, ometajući njenu sposobnost da apsorbuje druge esencijalne hranljive materije. U umjerenim količinama, međutim, talog kafe može biti pravi prirodni saveznik za bolji rast travnjaka, obezbjeđujući mu dodatne hranljive sastojke koji su mu potrebni.
Koristeći ovaj jednostavan i ekološki prihvatljiv metod, ne samo da ćete uštedjeti na đubrivima, već ćete i dati svojoj bašti prirodnu snagu koja će se odraziti u njenom zelenila i zdravlju.
Dodavanjem taloga kafe jednom u proljeće, a možda i ponovo u jesen, možete značajno podstaći rast trave, snabdjevajući je azotom koji je ključan za zdravlje i razvoj.
Proljeće je savršeno vrijeme da upotrebite talog kafe jer će travnjak nakon zime biti u fazi oporavka. Talog kafe će mu obezbjediti važan azot koji podstiče rast, a kao rezultat, dobićete deblji i zeleniji travnjak koji će vam pružati uživanje tokom cijele sezone rasta.
Međutim, treba napomenuti da talog kafe, iako je izuzetan izvor azota, nije kompletno đubrivo. Ne sadrži sve potrebne hranljive materije koje su travi neophodne da bi ostala zdrava i jaka. Zbog toga je preporučljivo kombinovati talog kafe sa drugim organskim đubrivima kako biste osigurali da vaš travnjak dobije sve što mu je potrebno za optimalan rast i zdravlje.
Na ovaj način, jednostavnim i prirodnim metodom, vaš travnjak će biti snažan, zelen i pun života.
(Express/Lepa&Srećna)