• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČUVENA TURSKA POSLASTICA - SULTANOVA SARMA: Kolač sa kokosom i jagodama se pravi lakše nego što mislite

Autor Dragana Božić

Sultan sarma je poznati kolač koji se pravi od omiljenih sastojaka.

 Sultanova sarma recept Izvor: PRINTSCREEN/YT/COOKRATE - CAKES

Sultanove sarme/rolnice se prave jednostavno, i to od kokosa i bijelog fila u originalnom receptu. A kako je sada sezona jagoda mi vam predlažemo da dodate i ovaj fantasičan fil koji će poznati kolač učiniti još ukusnijim. Ovaj kolač bez pečenja je idealan kada su napolju vrućine, ali i kada imate neku proslavu.

Sastojci:

1 l mlijeka
200 g brašna
200 g šećera
100 g putera
1 kašičica ekstrakta vanile
250 g kokosa

Za fil:
200 g jagoda
150 g šećera u prahu
10 g želatina
50 ml vode

Priprema:

Pleh od rerne pospite kokosom. U mlijeko sipajte brašno i šećer (80 g) i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Dodajte puter sobne temeprature i vanilu, pa promiješajte dok se sve ne sjedini. Dobijenu smjesu sipajte preko kokosa i pažljivo poravnajte. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru sat vremena. Želatin rastvorite u vodi, pa ostavite da nabubri. Za to vrijeme jagode izblendirajte sa šećerom u prahu. Želatin otopite na pari, pa dodajte u smjesu sa jagodama. Lijepo promiješajte. Sipajte preko fila i lijepo razmažite. Ponovo stavite u frižider na sat vremena. Isjecite na trake i urolajte. Prijatno!

(Stvar ukusa)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop