Medenjaci punjeni čokoladom su vrlo mekani i puni fila koji se topi u ustima.
Sastojci:
- 200 grama brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 1/4 kašičice mljevenog đumbira
- 1 kašičica cimeta
- 1/4 kašičice mljevenih karanfilića
- 1/4 kašičice rendanog muskatnog oraščića
- 1 kašika kakao praha
- 113 g putera
- 1 kašika svježeg đumbira, oljuštenog i narendanog
- 100 g braon šećera
- 170 g meda
- 227 g poluslatke čokolade, isječene na komadiće
- 50 g šećera
Recept za medenjake punjenje čokoladom:
Kako biste napravili medenjake, dva pleha obložite papirom za pečenje. U posudi umutite brašno, sodu bikarbonu, mljeveni đumbir, cimet, karanfilić, muskatni oraščić i kakao. Ostavite na stranu.
Mikserom umutite puter i svjež đumbir na srednjoj brzini dok ne zamiriše, oko 2 minuta. Dodajte smeđi šećer i mutite dok smjesa ne postane svijetla i pahuljasta, oko 2 do 3 minuta. Dodajte med i mutite dok se ne sjedini.
Na maloj brzini postepeno dodajte mješavinu brašna. Zatim umiješajte komadiće čokolade dok se ne sjedine. Pokrijte plastikom i stavite u frižider da se stegne, najmanje 2 sata ili preko noći. Zagrijte rernu na 162 ° C. Tijesto podijelite na kuglice od po 1 1/2 kašiku i stavite ih na razmaku od 5 cm na pripremljeni pleh za pečenje.
Svaku kuglicu uvaljati u šećer. Pecite dok površina ne počna da puca, 10 do 12 minuta. Ostavite da se ohladi 5 minuta. Prebacite na rešetku i potpuno ohladite.
(StvarUkusa/Mondo)