Koja hrana ide uz pivo

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuhinja

Pivo: I hrana i piće!

Autori mondo.ba Agencije
Autori mondo.ba Agencije

Vijekovima postoji neraskidiva veza i između piva i hrane, ono se oduvijek kombinovalo sa hranom, konzumiralo kao aperitiv, za vrijeme jela ili nakon jela.

  Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava umjetnost, u kojoj se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome, i naravno prilika u kojoj se pivo konzumira.

U srednjem vijeku čak su i djeca pila pivo kako bi preživjela glad, a u 19. vijeku, dojilje su morale dnevno da popiju barem sedam krigli piva, jer se smatralo da je dobro za mlijeko. Najvjernije pivopije prozvale su ga tečnim hljebom, čemu u prilog ide činjenica da su ga ljudi proizvodili od pšenice i vode prije nego što su naučili da mijese hljeb.

Sve do 20. vijeka, meso i riba su se čuvali tako što su soljeni, sušeni ili dimljeni, a kako bi organizam što lakše podnio tako slanu hranu, ljudi su žeđ gasili velikim količinama piva.

Kada je hrana počela da se pasterizuje i čuva u frižiderima, manje je soljena. Samim tim uloga piva se promijenila, pa je umjesto samo za gašenje žeđi, pivo je počelo da se pije i iz zadovoljstva, u trenucima opuštanja.

Piva se kombinuju sa gotovo svom hranom, uz predjela i sitne zalogaje, mesna jela, ribe, raznovrsne sireve i gorkaste dezerte. Generalno se dobro slažu sa ukiseljenim povrćem poput krastavaca i paprika, pečenim kobasicama, dimljenom hranom, ljućim jelima i jelima sa roštilja.

Riba se dobro slaže s visokoprevrelim pivom koje pojačava njen ukus, a uz piletinu, junetinu i svinjetinu, idealna su lager piva. Uz plodove mora, školjke i rakove dobro se slažu tamna piva, jačeg ukusa.

Uz sireve se preporučuju piva čije se kiseline slažu s kiselinama sireva, a uz zrele sireve posebno dobro pristaju jaka piva. Piva se dobro slažu i sa čokoladom, jer se slatka jela i deserti koji imaju gorku notu, poput čokoladnih poslastica, dobro slažu s crnim pivom, čiji ukus podsjeća na tamnu čokoladu.

Stručnjaci kažu da sami sastojci piva dolaze do izražaja u interakciji sa hranom. Tako se lagano pšenično pivo, kao oštro i svježe, odlično slaže čilijem, korijanderom i karijem, koji se često koriste u azijskim jelima.

Ukus zavisi i od slada, pa tamno pečeni slad daje tonove nagorjelog, pečenog i slatkastog, koji dobro idu uz pečenu hranu ili roštilj. To pivo dobro ide uz kobasice, korejski i japanski roštilj, dimljenu haringu i skušu, kremaste sireve i ražnjiće.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

loader