U Banjaluci je večeras održana Akademija piva Apatin na kojoj su svi prisutni mogli vidjeti i naučiti kako se pravilno toči pivo.
Iako zvuči prilično jednostavno moramo priznati da ipak ima par „caka“ kako biste vašu omiljenu čašu piva pravilno natočili.
Priliku da se iskušaju imali su brojni konobari iz Banjaluke, a mi vam donosimo devet koraka rituala točenja i služenja ove zlatne tekućine.
KORAK 1: Čašu operite četkom postavljenom u sudoperu kružnim pokretima gore – dole. Uronite čašu u hladnu vodu da biste isprali deterdžent i ohladili čašu. Provjerite da li je čaša u potpunosti čista.
KORAK 2: Slavinu za pivo otvorite u jednom brzom potezu, važno je da pustite prvi mlaz da istekne.
KORAK 3: Pivo treba točiti u čašu pod uglom od 45 stepeni, a čaša ne smije dodirivati slavinu.
KORAK 4: Ispravljanje i spuštanje čaše prirodno stvara pjenu koja predstavlja zaštitni poklopac za pivo.
KORAK 5: Slavinu zatvorite u brzom potezu i prinesite čašu ka sebi tako da posljednji mlaz iz slavine ne uđe u čašu.
KORAK 6: Kad se pjena digne i počne da se preliva preko ivica čaše, pažljivo je uklonite nožem pod uglom od 45 stepeni. Time eliminišete veće mjehuriće pjene koji se lako rasprše i dovode do nestajanja pjene.
KORAK 7: Pjena treba da bude visoka tri centimetra (pravilo dva prsta). Pjena je zaštitni sloj između piva i vazduha koji sprječava da pivo ispari.
KORAK 8: Zbog prelivanja pjene preko ivica čaše, dno i strane čaše se moraju isprati da bi čaša bila udobnija za držanje
KORAK 9: Poslužiti pivo sa logom okrenutim prema potrošaču.
Uskoro na MONDU opširnije o ovoj zanimljivoj pivskoj akademiji.