• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tri (i po) pitanja za Jelenu Medić, autorku izložbe "Budni" koja je oduševila BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Fotografije Jelene Medić juče su zamijenile političare na bilbordima širom BiH.

 Tri (i po) pitanja za Jelenu Medić, autorku izložbe "Budni" koja je oduševila BiH Izvor: Jelena Medić

Iako je od tada zatrpana pozivima, porukama i generalno riječima podrške, Jelena je pronašla vremena da za Mondo.ba odgovori na nekoliko pitanja...

- Kako su nastajale fotografije iz serijala "Budni"?

Prije godinu dana odlučila sam da poslušam svoju intuiciju, prestanem sa komercijalnim poslovima, i da novac investiram u sebe i lični projekat. Počela sam da pišem autobiografski roman, što je iziskivalo duboko zaranjanje u sebe i suočavanje s istinama o sebi i drugima koje često nisu lake za prihvatanje. Isti postupak nastavila sam u fotografskom studiju s 25 vrlo intuitivnih ljudi, koji su prošli, ili se nalaze u procesu buđenja.

Bile su to seanse od nekoliko sati u kojima ljudi polako odbacuju ideje o tome ko su oni i prepuštaju se jednostavnom postojanju. U jednom trenutku svakog fotografisanja, nastajala je "tišina" u kojoj više niko ništa ne režira, kada prestaju sva očekivanja i osjeća se stvarnost u kojoj čovjek postaje ono što jeste, bez obzira da li će to biti prihvatljivo njegovim roditeljima, okolini, društvu, tradiciji, državi...

Izvor: Jelena Medić

- Da li ideja da budu predstavljene na bilbordima širom BiH potiče od ranije ili je "inspirisana" trenutkom kada su bilbordima dominirali političari?

Djelimično oboje. Ideja koju smo producent, Zoran Galić iz Asocijacije Vizart i ja imali, bila je da napravimo izložbu u Kamenoj kući na Kastelu u februaru 2021. godine. U planu je bilo da zamolimo vlasnika firme Metromedia, Gorana Ćorića da nam ustupi par bilborda kao neku vrstu uvertire u tu izložbu. On je čovek poznat po tome da uvijek podržava umjetnost.

Kako je situacija s epidemijom počela ponovo da se zaoštrava, promijenili smo plan i zamolili ga za malo više prostora. Njegovu velikodušnu ponudu da to ide na preko 100 površina širom zemlje nismo mogli ni zamisliti.

Možda će vas zanimati

Na svu sreću već tada smo dobili podršku Ministarstva prosvjete i kulture RS, pa smo ponudu brzo i oberučke prigrlili i bacili se u akciju. Izborni tajming se s našim poklopio dosta slučajno i ispalo je veoma simbolično. To su one divne slučajnosti svemira koje nisu ni malo slučajne.

Nemam ništa ni za ni protiv ni jedne stranke. Potpuno sam apolitična. Imam samo molbu ljudima da im oduzmu toliku moć, da sklone svoju pažnju sa njih i usmere je ka sebi. Političari su službenici naroda, a ne bogovi. A unutar sebe zaista je moguće pronaći božansko. Pa što onda gledati u televizor!?

Izvor: Jelena Medić

- Kakve su prve reakcije ljudi?

Reakcije prevazilaze sva naša očekivanja. Čini mi se da sam posljednji put ovaj opšti polet i želju za nečim stvarnim i iskrenim što rađa umjetnost, a ne tragedija, osjetila kada je Jelena Topić imala performans "Glasno ćutanje" na trgu u Prijedoru. Mnogo sam srećna što je i ona dio ovog projekta. Raduje me što se umjetnici ujedinjuju i pomažu zajednički progres.

- Ako se ne varamo, spremaš i jedan novi serijal, ne manje interesantan?

Ne varate :) Još jedan projekat i još jedna izložba stižu odmah nakon ove. Već su spremni. Golica me da kažem odmah šta je, ali radujem se i da me pozovete opet za desetak dana :)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop