• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: "Varirane repeticije" Alekse Vidakovića izložene u Kamenoj kući (FOTO)

Autor Vesna Kerkez

Izložba „Varirane repeticije" akademskog slikara Alekse Vidakovića iz Banjaluke otvorena je u srijedu uveče u Kamenoj kući tvrđave Kastel.

 Banjaluka: "Varirane repeticije" Alekse Vidakovića izložene u Kamenoj kući (FOTO) Izvor: Banski dvor/Promo (za mondo.ba)

Izložba je održana uz primjenu svih poprisanih mjera i preporuka nadležnih organa - mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.

"Zajednička nit koncepta ove izložbe je putovanje i spajanje više elemenata u jednu novu formu. Na mojim radovima možete da vidite da spajam više platana u određene geometrijske forme i od njih pravim nova likovna rješenja. Kad slika bude gotova za mene, znam da je to spajanje uspjelo", kazao je akademski slikar Aleksa Vidaković i dodao da bojama na platnu pokušava da izrazi svoja osjećanja u nekoj određenoj situaciji.

Izvor: Banski dvor/Promo (za mondo.ba)

U Kamenoj kući izloženo je 36 slika koje predstavljaju presjek trogodišnjeg rada ovog umjetnika.

"Najveći izazov tokom tri godine rada na ovim slikama bio je da ispoštujem prostor u polju slike i da uklonim sa slike nebitne stvari i da sa tim oduzimanjem gradim neke nove forme i oblike koje će posjetioce moći da privuče. Htio sam da se poigram i sa posmatračima, da se zapitaju zašto je neko mjesto ostalo prazno i da unesem i dozu filozofije", rekao je Vidaković.

Možda će vas zanimati

O Aleksinom stvaralaštvu i ovoj izložbi govorila je i dr Marina Vojvodić, profesorica Akademije umetnosti iz Novog Sada.

"Dosadašnji slikarski radovi Vidakovića baziraju se na likovnoj problematici poetike vizuelnog u domenu slikarstva postgeometrijske apstrakcije. Djela ovog mladog umjetnika nadahnuta su idejom vizuelnog predstavljanja 'živog u neživom' i upućuju nas na sasvim suveren poetski svijet i na jedan osoben slikarski izraz kroz koji autor iznosi svojevrsni iskaz o svijetu u kome živi.

Izvor: Banski dvor/Promo (za mondo.ba)

U ovim slikama odražava se težnja ka suptilnom i skladnom odnosu i specifičnom problemski razvijenom teorijom kojom se ispred /kroz/ i izvan djela integrišu brojna sagledavanja refleksije i autorefleksije sopstvenog rada koje ova brojna interesovanja (grafika, slika, dizajn, novi mediji) Vidaković uspješno integriše u veoma čisto i svedeno slikarsko rješenje.

Konstruktivno kompoziciono rješenje, varirana repeticija sa gradiranim rasporedom, senzibilnost i rafiniranost u pogledu odabira određenog tona, varijabilnost i težnja ka što čistijim i koloristički artikulisanim plohama, ukazuju na kompleksnu likovnu problematiku i zavidnu slikarsku kulturu", kazala je Marina Vojvodić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop