• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MSURS: Pogledajte izložbu "Savremena umjetnost Čačka"

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske sutra, 23.oktobra biće otvorena je izložba "Savremena umjetnost Čačka", koja obuhvata radove 16 umjetnika različitih generacija, senzibiliteta i afiniteta iz Čačka.

 MSURS: Pogledajte izložbu "Savremena umjetnost Čačka" Izvor: M. Savović/(C)2007 {Savo}, all rights reserved

Izložba je rezultat saradnje Umjetničke galerije „Nadežda Petrović“ i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, koja je uspostavljena kroz projekat "Teritorija kulture: „Kako skrenuti sa puta i naći se na pravom mjestu?" na kojem je pored ove dvije institucije partner i Narodni muzej Crne Gore na Cetinju. U okviru izložbe saradnja ovih institucija se nastavlja i kroz prateći projekat 30. Memorijala "Nadežde Petrović - Masterclass: Teritorija kulture" koji će biti održan istovremeno u sve tri institucije kao i putem Zoom video konferencije 27, 28. i 29. oktobra 2020. godine.

Izložba "Savremena umjetnost Čačka" prvobitno je bila osmišljena za prostor Državnog muzeja u Krasnodaru (Rusija), čije otvaranje je bilo zakazano za april 2020, usljed pandemije virusa COVID – 19, nažalost ona je otkazana, pa je donijeta odluka da se priredi najprije u Čačku u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ (jun-avgust), a zatim i u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, nastavljajući tako svoj život, i ostvarujući prvobitnu namjeru institucionalnog umrežavanja i povezivanja gradova.

Možda će vas zanimati

"Izložba predstavlja presjek savremene umjetničke scene Čačka. S obzirom na to da nisu definisani tematski i problemski okviri, selekcija umjetnika se kretala u nekoliko pravaca, a osim geografske odrednice, njihov izbor je bio određen, prije svega značajem koji imaju u tokovima srpske umjetničke prakse, zbog čega im pripada određeno mjesto u aktuelnom polju savremene scene. Takođe, vodilo se računa o zadovoljavanju principa podjednake rodne zastupljenosti umjetnika i umjetnica, kao i o starosnoj strukturi, te su izborom obuhvaćeni autori mlađe, srednje i najstarije generacije", saopšteno je iz MSURS.

Struktura postavke "Savremena umjetnost Čačka" obuhvata oko 50 radova koji su tematski, idejno i medijski vrlo različiti, ali koji u svom krajnjem ishodu funkcionišu kao skladna celina, ne narušavajući autonomiju umjetničkog djela. Kustosi izložbe su Marija Radisavčević i Daniel Mikić.

U skladu sa preporukama Kriznog štaba i nadležnih institucija Republike Srpske nije organizovano svečano otvaranja za javnost, ukoliko bude dozvoljavala epidemiološka situacija biće upriličen prateći program ili organizovano svečano zatvaranje izložbe.

Postavku možete pogledati od 23.oktobra do 23.decembra 2020. godine u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske svaki dan od 10 do 22 časa.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop