• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba koja je uzdrmala Banjaluku: Zbog nagih tijela u izlogu reagovala i policija (FOTO)

Autor Dragana Božić

Nago tijelo u javnosti uvijek izaziva burne reakcije, pa čak i kada je riječ o umjetnosti. Tako je zbog jučerašnje izložbe u Banjaluci reagovala i policija.

 Banjaluka Izložba golotinja Galerija Plus Izvor: Galerija Plus

Performans dvoje nagih umjetnika u izlogu banjalučke Galerije Plus, bio je uvod u otvaranje izložbe „Inter/Akcija“. Da li je nekome ovaj prizor zasmetao još nije jasno, ali je, uglavnom, umjetnike obišla čak i policija.

"Policija je napravila uviđaj. Da li je bilo anonimnih pritužbi, ne znam, ali mi smo performans završili, uz aplauz", rekla je za Srpskainfo direktorka Muzeja savremene umjetnosti RS, Sarita Vujković.

MSU RS je u saradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Fakultetom likovnih umetnosti i Odeljenjem za istoriju umjetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu otvorio izložbu „Inter/Akcija“, koja je predstavljena u izložbenom prostoru Galerije Plus.

"Izložba je otvorena performansom umjetnika koji je inače postdiplomac u Beogradu. To je rad koji korespondira u osnovi sa istorijom umjetnosti, u smislu da su gola tijela prisutna kroz istoriju umjetnosti od antike do danas, a način kako je izveden aludira na baroknu umjetnost i zapravo se bazira na tijelu kao medijumu za izvođenje umjetničkog djela", pojašnjava Sarita Vujković.

Izložba „Inter/Akcija“ je rezultat saradnje, dijaloga i razmjene o idejama i pitanjima savremene umjetnosti koji već pet godina realizuju studenti Fakulteta likovnih umetnosti i Odeljenja za istoriju umjetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Saradnja je sada proširena i na Banjaluku.

Mentorke ovog projekta su: doc. dr Biljana Đurđević, prof. dr Olivera Parlić sa Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda, dr Ana Ereš sa beogradskog Filozofskog fakulteta i prof. dr Borjana Mrđa sa Akademije umjetnosti iz Banjaluke.Koordinator projekta je viši kustos Muzeja savremene umjetnosti RS, Mladen Banjac.

Izložba je otvorena do 5. septembra.

Podsjećamo, u oktobru 2020. godine, izložba umjetnice Milene Ivić takođe je izazvala brojne negativne komentare građana, te je dan nakon otvaranja povučena.

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Margaritas ante porkos

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop