• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Od Galerije do Muzeja": Pola vijeka ustanove koja je uvijek u korak s vremenom (FOTO)

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske večeras je posebnom izložbom i pred velikim brojem uglednih gostiju obilježio veliki jubilej - pedeset godina postojanja.

 Izložba "Od Galerije do Muzeja" povodom 50 godina MSURS Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Izložba "Od galerije do Muzeja" sastoji se od oko 750 vrijednih djela, a podijeljena je u pet cjelina, pa se tako možete upoznati sa istorijatom institucije u periodu dok je bila Umjetnička galerija, zatim pogledati postavku djela nastalih na poznatom Jesenjem salonu.

Treći dio čine djela nastala tokom međunarodne saradnje i Venecijanskog bijenala, a poseban dio čine specijalni programi za razvoj publike. Peta cjelina se sastoji od djela nastalih nakon što je institucija preimenovana u Muzej savremene umjetnosti RS, koja su nastala s ciljem razvoja lokalne scene.

Možda će vas zanimati

Direktorka Muzeja Sarita Vujković istakla je da je ovo važan dan za ovu instituciju i naglasila da je veoma važno da izložbom "Od Galerije do Muzeja" pokaže kontinuitet njenog razvoja koja je od gradske umjetničke galerije postala referentan republički muzej.

Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Vujkovićeva je novinarima rekla da je ovo prvi u nizu događaja kojim se obilježava važan jubilej, a jedan je i 130 godina od gradnje velelepne zgrade, stare željezničke stanice, u kojoj je smještena ova institucija.

Prema njenim riječima, važan segment je i rekonstrukcija Muzeja koja je započela prošle godine, a koja se u velikoj mjeri nastavlja i u ovoj godini.

"Na kraju godine planiramo da, uz otvaranje određenog segmenta koji rekonstruišemo i koji podrazumijeva novu biblioteku i čitaonicu, otvorimo i novu stalnu postavku i tako zaokružimo taj važan segment muzeološkog djelovanja ove ustanove", rekla je Vujkovićeva.

Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Ona je podsjetila da je prvi direktor bio Bekir Mesirlić, zatim Vidosava Grandić, Besim Karabegović, Nikola Galić, Ranko Risojević i Ljiljana Labović - Marinković.

Otvaranju izložbe prisustvovao je veliki broj uglednih gostiju, između ostalih i nekoliko bivših direktora MSURS, predstavnika umjetničke scene, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić, ali i predsjednica RS Željka Cvijanović.

Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

"Ako pogledamo unazad i vidimo šta je to bilo smješteno u ovih pedeset godina, onda moramo razumjeti da nijednoj ustanovi, a pogotovo čovjeku koji vodi neku ustanovu ili bilo kojem uposleniku nije bilo lako. Pogotovo nije bilo lako za ono što sigurno nije bilo prioritetno u kriznim vremenima, a to je umjetnost", rekla je Cvijanovićeva u obraćanju na otvaranju izložbe.

Izložbu možete pogledati do 5. maja. Dok je ne vidite uživo, prelistajte našu galeriju...

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop