• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koncert  „Listov psaltir“ pijaniste Arsena Čarkića u Banskom dvoru

Autor Nikolina Damjanić

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 27. decembra 2021. godine pijanista Arsen Čarkić održaće koncertpod nazivom „Listov psaltir“ povodom 210 godina od rođenja jednog od najvećih kompozitora i pijanista u istoriji – Franca Lista.

 Промо.jpg Izvor: Banski dvor/promo

List je bio jedna od onih muzičkih ličnosti nakon koje više ništa nije bilo isto, za vrlo kratko vrijeme se nametnuo kao vjerovatno najvirtuozniji instrumentalista nakon Paganinija, a u svojoj zreloj stvaralačkoj fazi on donosi veoma širok harmonski jezik, nove forme izraza i novi tretman strukture muzičkog djela.

Svojim širokim radom otvara nove puteve za sve one koji su došli nakon njega bivajući direktna inspiracija impresionistima Ravelu i Debisiju, velikim ruskim poznim romantičarima Rahmanjinovu, Metneru, pa čak i kompozitorima muzike dvadesetog
vijeka poput Bartoka, Buzonija i mnogih drugih. 

List je bio prvi u mnogo čemu – prvi je uveo „resital“ – formu koncerta sa isključivo jednim solistom, prvi promovisao tada skoro zaboravljenog Johana Sebastiana Baha, bio prvi kompozitor koji je promovisao djela savremenika i novih mladih stvaralaca, uveo nove forme poput „simfonijske poeme“, velike jednostavačne forme sonate i koncerta redefinišući istovremeno muzičke forme, harmonski jezik te podigao izvoćačke mogućnosti instrumenta na dotad neslućen nivo.

Program koncerta će obuhvatiti tri krucijalna djela njegovog ogromnog stvaralačkog opusa, otvarajući resital sa kompozicijom kojom je List počinjao skoro svaki svoj koncert – transkripcijom Bahovog Preludiuma i Fuge u a molu za orgulje.

Nakon uvodne „Pasije za klavir/orgulje“ na programu će se naći dva prelomna djela njegovog života i stvaralačkog opusa – Balada u ha molu i Sonata u ha molu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop