• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba “Kolekcija kao ogledalo” u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske

Autor Dragana Božić

Izložba "Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u djelima iz Galerije Matice srpske" biće otvorena večeras u 19 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS), a u saradnji ove kulturne ustanove s Galerijom Matice srpske (GMS) iz Novog Sada.

 308078174_574249441168600_1175030139263950013_n.jpg Izvor: MSURS

Ova ustanova, zajedno sa Galerijom Matice srpske iz Novog Sada na izložbi u Banjaluci predstaviće 86 umjetničkih djela - 75 slika, sedam skulptura i četiri grafike.

Izložba će biti otvorena u 19 časova, a realizovana je u godini u kojoj je obilježeno 175 godina od osnivanja galerije Matice srpske. Prošle godine gostovala je u galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) u Beogradu, a za samo dva mjeseca posjetilo ju je oko 50.000 ljudi.

"Izložba “Kolekcija kao ogledalo” predstaviće najistaknutije i najznačajnije umjetnike srpske likovne scene, poput Uroša Predića, Paje Jovanovića, Stevana Aleksića, Ivana Tabakovića, Nadežde Petrović, Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Petra Lubarde i dr. Međutim, izložena su i djela javnosti manje poznatih slikara koji su svojom djelatnošću ostavili trag u istoriji srpske umjetnosti, ali i kolekciji Galerije Matice srpske", saopšteno je iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Djela 38 slikara prikazuju put od realističkih opredjeljenja nastalih pod uticajem umjetničkih akademija u Beču i Minhenu do okretanja ka modernizmima 20. vijeka. Tada su naši umjetnici odlazili na školovanje i boravili u Budimpešti, Pragu i Parizu, koji je bio centar umjetničkih ideja 20. vijeka.

"Ova izložba ukazuje na razvojni put srpske likovne umjetnosti od ideja realizma, impresionizma i simbolizma do aktuelnih ekspresionističkih i intimističkih izraza iskazanih kroz religiozne i istorijske kompozicije, ali i teme portreta, pejzaža, akta i enterijera",  navode iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

Postavku i katalog koji je prati realizovala je Tatjana Palkovljević Bugarski, u saradi sa Jelenom Ognjanović i Aleksandrom Čelovski, ali i sa i timom konzervatora galerije Matice Srpske Danilom Vuksanovićem, Darkom Despotovićem, Lukom Kulićem i Marijetom Sidovski i timom Galerije SANU.

Koordinatori izložbe u Muzeju savremene umjetnosti RS su viši kustos Lana Pavlović i viši kustos Mladen Banjac.

Izložba će biti otvorena do 20. decembra, a tokom trajanja biće održana stručna predavanja i tumačenja postavke.

(Mondo)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop