• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba Goranke Matić otvorena u Muzeju savremene umjetnosti RS

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Izložba fotografija Goranke Matić pod nazivom "Iskustvo u gužvi" otvorena je večeras u Muzeju savremene umjetnosti RS.

 izložba fotografija goranke matić u MSURS Izvor: Bojana Janjić/Promo

Autor izložbe Goranka Matić istakla je da joj je život na Balkanu omogućio da svjedoči o osamdesetim godinama prošlog vijeka koje su bile vesele i devedesetim godina koje su bile prilično konfuzne.

Direktor Muzeja Savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković izrazila je uvjerenje da će izložba Matićeve privući pažnju i ovdje kao što je to bilo i u Beogradu.

Izložba fotografija Goranke Matić pruža vrijedan i sistematičan uvid u žanrovski raznovrstan umjetnički opis žene koja je bila jedan od najznačajnijih fotografa Srbije i bivše Jugoslavije.

Ona je jedan od najvažnijih hroničara epohe, istovremeno kao autor i kao akter turbulentnih istorijskih dešavanja.

Pogledajte neke od fotografija sa izložbe:

Kroz fotografije pisaca, muzičara, reditelja, političara, istorijskih događaja, kao i autoportrete umjetnica, izložba budi uspomene na istorijske događaje i na značajne ličnosti srpske kulture i umjetnosti, posebno na posljednje dvije decenije 20. vijeka.

Izložba koju čini više stotina fotografija i materijala druge vrste (arhiva, dokumentacija, foto-eseji) prikazuje bogat i raznovrstan opus ove umjetnice čiji se rad paralelno odvijao u domenima novinske, reportažne i umjetničke fotografije.

Kustos izložbe je viši kustos Muzeja savremene umetnosti Beograd Una Popović, a koordinator projekta u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske je viši kustos Lana Pavlović.

Izložba je rezultat sporazuma o saradnji koji su potpisali Muzej savremene umjetnosti Srpske i Muzej savremene umetnosti u Beogradu, koji podrazumijeva niz programskih i partnerskih aktivnosti koje će biti održane ove godine.

"Sigurna sam i da će svi umjetnici koji dođu iz Srbije naići na prihvatanje i domaćinski odnos, umjetnički i profesionalni, ali i onaj koji govori o emociji Republike Srpske i da će zaista dati najbolje rezultate", Kazala je ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop