• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko neće da misli leti napolje, a ko želi da se zamisli - neka uđe u MSURS

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Izložba "Ko neće da misli, leti napolje! – Jozef Bojs i Mangelos – 100 godina i umjetnost danas" u Muzeju savremene umjetnosti u Banjaluci biće otvorena do kraja oktobra.

 izložba jozefa bojsa i mangelosa u msurs Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Riječ je o novom umjetničkom projekat u Muzeja, kojim se nastavlja saradnja sa Gete institutom.

Povod za ovaj izuzetni umjetnički događaj je stogodišnjica rođenja Jozefa Bojsa (1921-1986), jednog od najznačajnijih umjetnika njemačke i svjetske umjetničke scene poslije Drugog svjetskog rata, i njegovog savremenika Dimitrija Bašičevića Mangelosa (1921-1987), jednog od najznačajnijih umjetnika u regionu i rodonačelnika konceptualne umjetničke prakse na ovim prostorima.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Godine 1970. kada sam imao 14 godina i bio zainteresovan za umjetnost, vidio sam na televiziji prvi put Jozefa Bojsa i pomislio: Ovaj je veoma zanimljiv. Mnogo je zanimljiviji od Pikasa. Njegov jezik korišćenih materijala odmah mi je bio jasan. Razumio sam šta je želio da izrazi čojom, mašću, gvožđem, bakrom, medom itd. Fascinirao me njegov impuls da se obrati svimljudima i promijeni njihovo mišljenje, a samim tim i novom idejom o umjetnosti promijeni naš svijet", zapisao je Karl Hajnc Rumeni, galerista, kolekcionar i umjetnik iz Dizeldorfa.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Prema njegovim riječima, umjetnost Jozefa Bojsa je aktuelnija nego ikada.

"Mnogim ljudima tek predstoji otkrivanje njegovog ogromnog stvaralaštva, a kada počnu da se bave životom, djelom i razmišljanjem ovog umjetnika, neće im biti lako da stanu. Zato mi je velika radost šo se na 100. rođendan Bojsa jedan dio moje zbirke izlaže u Beogradu u Banjaluci", istakao je Hajnc Rumeni.

U okviru izložbe u MSURS možete pogledati umjetničke radovi Jozefa Bojsa, fotografije, grafike i multipli iz lične kolekcije Karla Hajnca Rumenog i Mangelosove radove iz kolekcije Fonda Ilija&Mangelos i privatne kolekcije iz Zagreba.

Pogledajte galeriju:

Za naziv izložbe uzeta je karakteristična Bojsova rečenica jednom prilikom upućena saradnicima: "Ko neće da misli, leti napolje!".

Izložba je prethodno bila prikazana u Beogradu, a nakon Banjaluke u nešto izmijenjenom obliku biće prikazana i u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop