• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povodom stogodišnjice rođenja Jozefa Bojsa: Ispred MSURS posađen hrast

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Danas je ispred Muzeja savremene umjetnosti RS zasađen hrast, u okviru izložbe "Ko neće da misli leti napolje: Jozef Bojs i Mangelos – 100 godina i umjetnost danas“.

 Povodom stogodišnjice rođenja Jozefa Bojsa: Ispred MSURS posađen hrast Izvor: Željko Svitlica, mondo.ba

Riječ je o performansu studenata završne godine smjera za Intermedijalne umjetnosti pod nazivom „7000+1“, a zasađeno drvo je prva javna socijalna skulptura u parku ispred zgrade MSURS.

Radi se o simboličnom omažu povodom stogodišnjice rođenja Jozefa Bojsa i njegovom čuvenom projektu „7000 hrastova (7000 Eichen)“, koji je započeo na izložbi Dokumenta 7, 1982. godine u Kaselu, gdje je u narednih desetak godina posađeno 7000 hrastova.

Izvor: Željko Svitlica, mondo.ba

Performans su osmislili studenti prve generacije smjera intermedijalne umjetnosti na Akademiji u Banjaluci (Isidora Branković, Irma Beširević, Ognjen Milošević i Galina Mitrović), u klasi profesora Mladena Miljanovića.

Posađeno drvo ima višeslojan simbolični koncept koji se povezuje sa „proširenim pojmom umjetnosti“ koji je zagovarao Jozef Bojs, a mnoge genracije umjetnika u cijelom svijetu su ga slijedile.

Izvor: Željko Svitlica, mondo.ba

Za podršku ovoj inicijativi MSURS se obratio i gospođi Evi Bojs, supruzi Jozefa Bojsa i upravnici Fondacije Bojs, koja je pozdravila ovu ideju i izrazila oduševljenje inicijativom koja povezuje mlade umjetnike, studente akademije, sa idejama Jozefa Bojsa.

Ova podrška izuzetno je značajna za mlade umjetnike jer povećava sam značaj događaja.

"Prije svega želimo da u javnom prostoru simbolički prenesemo ideje Jozefa Bojsa i da obogatimo dendrofond parka ispred Muzeja, dok Grad dobija novu živu skulpturu u javnom prostoru. Kamen koji će da se postavi uz hrast dio je temelja zgrade Muzeja, čime simbolički karakter performansa pojačava i dobija dodatno značenje", saopšteno je iz MSURS.

Možda će vas zanimati

Izložba "Ko neće da misli leti napolje: Jozef Bojs i Mangelos – 100 godina i umjetnost danas" otvorena je do 30. oktobra 2021. godine.

Pogledajte galeriju sa izložbe:

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop