• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Audio-vizuelni centar Srpske predstavio brošuru sa više od 100 mapiranih filmskih lokacija u Srpskoj

Autor Dušan Volaš

Audio-vizuelni centar Republike Srpske predstavio je večeras u Banjaluci brošuru sa više od 100 mapiranih filmskih lokacija u Srpskoj i Uredbu o uslovima i postupku dodjele podsticajnih sredstava investitoru koji u Republici proizvodi audio-vizuelno djelo.

 Audio-vizuelni centar Srpske predstavio brošuru sa više od 100 mapiranih filmskih lokacija u Srpskoj Izvor: Audio-vizuelni centar RS

Večerašnja svečanost u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske održana je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, u čije ime je prisutne pozdravila njegov izaslanik Sonja Davidović.

Davidovićeva je istakla da je Srpska pogodno područje za razvoj filmske produkcije i da je vjera u mlade ljude, profesionalce u svom poslu, kojima je i data mogućnost da rukovode Audio-vizuelnim centrom Republike Srpske dala rezultat.

"S obzirom na namjeru Audio-vizuelnog centra da privuče investotore koji bi ulagali u filmsku i audio-vizuelnu produkcija, možemo očekivati da se takve aktivnosti i projekti pozitivno reflektuju i na druge privredne grane u Republici Srpskoj", rekla je Davidovićeva.

Ona je istakla da će na tom putu institucije Republike Srpske biti podrška Audio-vizuelnom centru.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić rekla je da je donošenjem Zakona o audio-vizuelnim djelatnostima i definisanjem podsticajnih mjera obezbijeđena konkurentnost Srpske kao lokacije za snimanje filmova u odnosu na zemlje u okruženju.

"Time se omogućava nesmetan razvoj filmske industrije na teritoriji Republike Srpske, ali se istovremeno podstiču i druge privredne aktivnosti i povećava korišćenje i angažovanost domaćih resursa u vezi sa audio-vizuelnom proizvodnjom", rekla je Stojičićeva.

Ona je istakla da očekuje veće zanimanje stranih producenata za Republiku Srpsku kao filmsku destinaciju i navela da je jedan od važnijih zadataka Audio-vizuelnog centra da radi na promociji filmskih lokacija i pruži na uvid javnosti ključne aspekte nove uredbe.

"Ministarstvo prosvjete i kulture očekuje podršku i saradnju u oblasti razvoja audio-vizuelne umjetnosti u Republici Srpskoj jer će ovaj vid podrške kulturi na najbolji način promovisati Srpsku", zaključila je Stojičićeva.

Direktor Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić rekla je novinarima da su u brošuri "Osjeti, doživi, zabilježi" mapirane lokacije širom Srpske sa fotografijama i svim potrebnim informacijama za potencijalne investitore, te da je od danas u primjeni i njena digitalna verzija.

Ona je navela da je 30 odsto podsticaja koje je omogućila Vlada Srpske odličan i atraktivan adut da potencijalni investitori dođu u Republiku Srpsku i snimaju filmove.

"Očekujemo da podsticaji namijenjeni produkcijskim kućama i pristupačne filmske lokacije mapirane širom Republike Srpske, privuku investitore i podstaknu koprodukciju filmova", istakla je Ilićeva.

Ona je rekla da večerašnji događaj treba shvatiti kao prekretnicu u razvoju filmske industrije u Republici Srpskoj i da očekuje da će razultati vrlo brzo biti vidljivi.

Filmski i televizijski scenarista i nekadašnji direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić rekao je da su brošura i uredba koje su večeras predstavljene preduslov da potencijalni investitori dođu da snimaju u Srpskoj.

"Uvođenjem poreskih olakšica i podsticaja nalazite se ponovo na filmskoj mapi Evrope. To nije samo interes filmskih ekipa, to je interes cele države na neki način. Te filmske ekipe kada dolaze iz inostranstva, koriste neki transport, lokalno stanovništvo za neki rad i drugo", rekao je Jevtić.

On je naveo da je u Srbiji rađeno ispitivanje koje je pokazalo da se na jedan uloženi evro države šest evra vrati od filmskih ekipa.

Večerašnjoj promociji prisustvovali su, između ostalih, predstavnici Generalnog kozulata Srbije u Banjaluci, predstavnici lokalnih vlasti, domaći i regionalni filmski stvaraoci, producenti, reditelji, scenaristi i predstavnici regionalnih audio-vizuelnih centara.

SRNA

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop