• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proizvod prve Ljetne škole filma: Omnibus "Propušteni poziv" premijerno u Gradskom pozorištu "Jazavac"

Autor Nikolina Damjanić

Omnibus "Propušteni poziv" sastavljen od tri kratka filma "Okidač", "Lift" i "Mamina pesma", a koji su nastali u okviru prve Ljetne škole filma, večeras je premijerno prikazan u Gradskom pozorištu Jazavac.

 Ljetna škola filma omnibus Propušten poziv Izvor: Audio-vizuelni centar RS

Ljetnu školu filma koja je trajala od 17. do 27. avgusta organizovao je Audio-vizuelni centar Republike Srpske u saradnji sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Studiom glume Jazavac.

Premijeri su prisustvovale Anja Ilić, v.d. direktora AVCRS, dekan AUBL Dragana Macan Purković i voditelj Studia glume Jazavac Dragana Marić.

Ne skrivajući zadovoljstvo kvalitetom rada mladih autora, Anja Ilić je ocijenila da je Lketna škola filma prevazišla očekivanja organizatora zahvaljujući zainteresovanosti polaznika i posvećenosti i profesionalnosti mentora.

„Izuzetno sam zadovoljna ovogodišnjom prvom Ljetnom školom filma. Polaznici su prošli proces stvaranja kinematografskog djela od ideje do premijere uz pomoć mentora. Pokazali su ozbiljnost u radu i donijeli publici tri nova kratka filma koja progovaraju o nedovoljnoj posvećenosti roditelja, vršnjačkim odnosima i drugarstvu“, rekla je Anja Ilić čestitajući svim polaznicima i mentorima na uspješno završenoj Ljetnoj školi filma.

Istakla je da će Ljetna škola filma sljedeće godine biti organizovana na nivou Republike Srpske i zahvalila se organizacionom timu koji je, pored mentora i polaznika, doprinio da organizacija bude besprijekorna.

Izvor: Audio-vizuelni centar RS

Tema filma „Okidač“ bavi se neposvećenošću roditelja i posljedicama koje roditeljska nemarnost može da ostavi na djecu, a u centru priče su dvije sestre koje nepažnja roditelja zbliži.

Varja Vujičić, koja potpisuje režiju i scenario za ovaj film, istakla je da joj je Ljetna škola filma donijela novo iskustvo i da joj je najzanimljiviji posao reditelja jer je reditelj stub oko kojeg se okuplja filmska ekipa.

Njenu filmsku ekipu čine: producent Saša Vučenović, kamera: Anastasija Nović, scenografija i kostim: Lana Forić, montaža: Milica Adžić i zvuk: Iskra Sara Novaković.

Nepažnja i nedovoljna posvećenost roditelja tema je koja se provlači i kroz film „Lift“, koji govori o djevojčici koja se bori sa klaustrofobijom. Scenario potpisuje polaznica Lena Pađen, a režiju Milan Petković kojem se jako svidjela režija i posao majstora zvuka, te je umjetnost polje u kojem će se u budućnosti profesionalno razvijati. Producent ovog filma je Nađa Davidović, kamera: Nikola Štrbac, scenografija i kostim: Anđela Stanić, montaža: Danilo Vučenović i zvuk: Aljoša Vuković.

Izvor: Audio-vizuelni centar RS

Film „Mamina pesma“ govori o trinaestogodišnjoj djevojčici koja odrasta bez majke i sa ocem koji je prezaposlen. Priča prati njene pripreme za osmomartovsku priredbu u školi koja za nju protiče bez prisustva roditelja. Scenario i produkciju potpisuje Ana Mitraković, a režiju Arian Sarajlić. Iza kamere je bila Ema Ljujić, scenografiju i kostim odabrala je Jovana Aljetić, montažer je Andrej Vuković, a za zvuk se pobrinuo Viktor Janković.

Mentori na Ljetnoj školi filma bili su scenarista Nikola Pejaković, te profesori Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i to: Dragana Purković Macan, profesor na predmetu scenografija i kostimografija, Draško Gajić, profesor na predmetu kamera, Zoran Pilipović, asistent na predmetu kamera, Đorđe Vranješ, asistent produkcije, kao i najstručniji kadrovi na predmetu zvuk i montaža, Igor Suzić i Aleksandar Jurić.

Izvor: Audio-vizuelni centar RS

Mladi reditelj Vladimir Tagić bio je jedini gost iz Beograda kao predavač na predmetu režija. Asistenti mentorima bili su producent Đorđe Ćirić, dramaturg Aleksandar Vasiljević, režiser Stefan Tomić, asistent zvuka Danijel Karalić, producenti Nikola Đaković i Jelena Dakić i asistent na režiji Milica Vujasin.

Mentori su pohvalili sve polaznike zbog marljivosti, strpljenja i posvećenosti u radu i jednoglasno ocijenili da je Ljetna škola filma projekat koji treba biti nastavljen na nivou Republike Srpske jer doprinosi razvoju filmske publike, filmskog kadra i filmske umjetnosti u Republici Srpskoj.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop