• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za učenike završnih razreda: Prva Ljetnja škola filma u Banjaluci

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Audio-vizuelni centar Republike Srpske u saradnji sa Gradskim pozorištem "Jazavac" i Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci organizuje od 17. do 27. avgusta Ljetnju školu filma za 22 polaznika, koji pohađaju završne razrede osnovnih škola i srednje škole.

 Prva ljetna škola filma u Banjaluci Izvor: Janja Bijelić

Teorijska i praktična obuka mladih iz najvažnijih segmenata filmske umjetnosti (režija, kamera, scenario, montaža, zvuk, scenografija, kostimografija i produkcija) trajaće deset dana, a svečanom premijerom nastalih filmova, koja će se održati, 27. avgusta, u 20.00 časova u GP "Jazavac", biće obilježen završetak prve Ljetnje škole filma.

Glavni cilj Ljetnje škole filma je edukacija mladih u oblasti filmske umjetnosti i njihovo dalje usmjeravanje ka akademijama umjetnosti sa ciljem stvaranja obrazovanog mladog kadra.

V.d. direktora Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić istakla je da se ideja o zajedničkom projektu, koji se organizuje pod pokroviteljstvom Audio-vizuelnog centra Republike Srpske, rodila prije pola godina u razgovoru sa voditeljem Studija "Jazavac" Draganom Marić, s obzirom da su polaznici ove škole glume veoma zainteresovani za dalje usmjerenje ka filmu i umjetnosti.

"Osmislili smo školu filma kroz koju će polaznici proći čitav proces stvaranja kinematografskog djela, od ideje do premijere, uz pomoć mentora koji će sa njima intenzivno raditi deset dana i pomoći im da snime kratke filmove i premijerno ih prikažu publici", rekla je Anja Ilić.

Navela je i da je ideja da Ljetna škola filma bude dugogodišnji projekat, a da polaznici u budućnosti budu talentovana i zainteresovana djeca iz cijele Republike Srpske.

Dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci Dragana Purković Macan, izrazivši zadovoljstvo učešćem u projektu, istakla je da je ovaj projekat za banjalučku akademiju značajan, jer su polaznici potencijani studenti ove akademije.

"Predavači i mentori su, uglavnom, profesori na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci. Trudili smo se da pokrijemo sve segmente u procesu stvaranja filma kako bi se upoznali sa svakim segmentom pojedinačno i u budućnosti opredijelili za njima najzanimljiviji", rekla je Dragana Purković Macan i dodala da je svima u cilju stvaranje kvalitetnih kadrova koji će u budućnosti stvarati filmove u Republici Srpskoj.

Voditelj Studija glume "Jazavac" Dragana Marić rekla je da je kroz Studio glume "Jazavac" u proteklih 12 godina prošlo 200 polaznika, kao i da postoje djeca koja školu glume pohađaju godinama i imaju želju i ambiciju da budu filmski radnici i upišu akademiju umjetnosti.

"Osluškujući njihove potrebe i prepoznajući važnost edukacije mladih zainteresovanih za umjetnost osmislili smo projekat koji će im pružiti priliku da upoznaju najvažnije segmente filmske umjetnosti i to režiju, kameru, scenario, scenografiju, montažu, zvuk i produkciiju", rekla je Marićeva.

Izvor: Promo

Predavači su priznati umjetnik Nikola Kolja Pejaković, te profesori Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Dragana Purković Macan, profesor na predmetu scenografija i kostimografija, Draško Gajić, profesor na predmetu kamera, Zoran Pilipović, asistent na predmetu kamera, Đorđe Vranješ, asistent na predmetu produkcija, kao i najstručniji kadrovi na predmetu zvuk i montaža, Igor Suzić i Aleksandar Jurić.

Mladi reditelj Vladimir Tagić jedini je gost iz Beograda kao predavač na predmetu režija. Asistenti mentorima su producentĐorđe Ćirić, dramaturg Aleksandar Vasiljević i režiser Stefan Tomić.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop